Hírek, rendezvények

Az ecetes rothadás és az ellene való védekezés lehetőségei

Az idén szinte az ország egész területén problémát okozott az ecetes rothadás, ami  néhol a lisztharmattal együttesen akár a teljes termést elpusztította. A különleges ebben a  helyzetben, hogy hasonló jelenséget figyeltek meg Európa számos borvidékén.

A teljes cikk olvasásához kattintson ide!

A rothadt szőlő feldolgozása

A Tokaji Borvidék Szőlészeti Kutatóintézet ajánlása

 

A 2014-es év során az ecetes rothadással kellett szinte minden szőlőtermelőnek szembesülni. Ha a szőlőn megjelenik az ecetesedés, akkor az ilyen fürtökkel már nem igazán lehet mit kezdeni, mint kiszelektálni az egészségesek közül. Ha azonban csak a rothadás kezdeti szakaszával, vagy penészesedéssel találkozunk, akkor még lehet fegyelmezett feldolgozással javítani a helyzeten.

A rothadt-penészes szőlő feldolgozása sok figyelmet igényel. A botritisz (ami a rothadást okozza, ez még nem nemesrothadás!) a lakkáz nevű enzimet termeli, ami oxigén jelenlétében káros oxidációt okoz. A botritisz jelenléte a borban „penészes” ízt okozhat.. 

Bővebben...

Újra Hegyalján az 1866-ban született bor!

Január 31.-én különleges alkalomból gyűltünk össze Tolcsván. Dr. Tomcsányi Pál akadémikus Úr intézetünknek, illetve rajtunk keresztül Tokaj-Hegyaljának adományozta 1866-os 5 puttonyos aszúját. Ezzel ez a bor lett a Tokaj-Hegyalján fellelhető legöregebb bor. Korábbi palackokat ismerünk, melyek régebbiek, de azok a világ távoli pontjain vannak, illetve egy 17.századi bort a Mezőgazdasági múzeum is őriz.

Bővebben...

Meghívó a fajtagyűjtemény avatására

Szeretettel meghívjuk a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet fajtagyűjteményének avatására!

Bővebben...

Meghívó a Tokaj-Hegyalján lévő legöregebb bor ünnepelésére

Történelmi áttekintés és adományozó ünnepség
Időpont: 2014.január 31.,11:00
Helyszím: Tolcsva, W aldbot-kastély (iskola) Kossuth u. 37.

Bővebben...

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Tolcsván a Muzeális Borok Pincéjében
Közel 300 000 palack muzeális borból válogathatja össze kóstolósorát a száraz szamorodnitól az esszenciáig.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2014. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.