Hírek, rendezvények

Tanulmányi út az ökológiai gazdálkodás jobb megismerésére

Tanulmányi út az ökológiai gazdálkodás jobb megismerésére

 

Kedves Szőlőtermelők!

 

   Intézetünk egy tanulmányi utat szervez az ökológiai gazdálkodás jobb, gyakorlatiasabb megismerésére, természetesen borkóstolókkal egybekötve. Sopron környéke és Burgenland a célpont. Egy autóbusszal, 25 fővel kívánjuk a tanulmányi utat megtenni.

   Várjuk a jelentkezését/ed az útra. A részvétel költsége 15 ezer Ft, melyben az útiköltség, 3 éjszaka szállás és az étkezés is benne van.

   Első körben a Tokaj-hegyaljai termelők jelentkezését várjuk. Szabad hely esetén más borvidéki érdeklődőt is szívesen látunk!

   Jelentkezni e-mail címünkön, vagy telefonon lehet. A részvételi díjat az induláskor, készpénzben kérjük befizetni.

   További részletek a tervezett programban találhatóak, illetve e-mailben adunk felvilágosítást.

         A mellékelt program még nem végleges, egyeztetés alatt van, a jelentkezők számára a véglegesített verziót elküldjük!

 

 

Tanulmányi út az ökológiai gazdálkodás jobb megismerésére

Soproni Borvidék és Ausztria

2015. szeptember 14-17.

Szept.14.

  7.00   Indulás Tokajból

  11.00 Etyeki Kúria borkóstolás

  12.00 Ebéd Etyeken: Etyeki Pizzéria (saját költségen)

            http://www.etyekipizzeria.gportal.hu/

  13.30 Indulás tovább

  18.00 Érkezés Sopronba a Hotel Sziesztába

           http://szieszta.accenthotels.com/

  19.00 Vacsora

 

Szept.15.

  9.00  Indulás a Weninger Birtokra, Balfra

        Majd a Weninger Birtokra, Horitscho településen

  12.30 Ebéd

  14.00 Indulás a Ráspi Birtokra, Fertőrákosra

  19.00 Vacsora

 

Szept. 16.

  9.00   Indulás az Umathum birtokra (Neunkirchen)

  12.30 Ebéd

  13.00 Indulás Rusztra. Wenzel-pince? , városnézés

  15.00 Tremmel pincészet, borkóstolás

  17.00 Hajóval vissza Fertőrákosra

  19.00 Vacsora

 

Szept.17.

  8.00   Indulás

  9.00   Molnár Ákos oltványtermelő (Beled)

  12.30 Ebéd (60-as fogadó )

  16.00 Várható érkezés Tokajba

 

 

 

Borvidéki hagyomány, örökség, kultúra, borkóstoló

Borvidéki hagyomány, örökség, kultúra, borkóstoló

azaz konferencia

A borkóstolások szellemi, tartalmi és gasztronómiai fejlesztéséért

 

Helyszín: Tokaj, Paulay Ede Színház nagyterme

Időpont: 2015.09.11.

 

Program

9.00 Megnyitó (Prácser Miklós elnök, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács)

9.10 Tokaj-Hegyalja szőlő és bortermelésének kezdetei a levéltári dokumentumok tükrében (Bihari Zoltán igazgató, Tokaji Borvidék Szőlészeti és   borászati Kutatóintézet)

9.40 A szőlőtermelés kezdetei Tokaj-Hegyalján a régészeti leletek fényében (Gyulai Ferenc egyetemi tanár, Szent István Egyetem) 30 417-2804

10.10 A Tokaj-hegyaljai pincék, mint kulturális örökség (Müller István borász)

10.40 A bor egészségügyi hatásai és hatóanyagai (Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem, Borászati Tanszék)

11.10 A borkóstoltatás helyi gazdaságban betöltött szerepe és minőségi követelményei (Fedics Emese irodavezető, Tokaj Borvidék Fejlesztéséért Nonprofit Kft)

11.30 Borkóstolók, borvacsorák gasztronómiai jelentősége (Zarándi Vilmos vendéglős, Sárga Borház Vendéglő)

12.00 Ebéd (gyakorlati bemutató az elhangzott előadás szellemében)

 

Étkezés

Konferencia előtt regisztrációkor:

Hideg apró falatok, borkorcsolyák, amilyeneket egy borkóstoláson fel lehet szolgálni.

          (helyi termék sajtok, húskészítmények, gombák, stb.)

 

Ebéd:

Állófogadás  hideg-meleg étkezés borokhoz párosítva

          a. Borvacsorához ajánlott ételek

          b, Borkóstolásra ajánlott ételek

 

  

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján,

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló

intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.”

Az áttelelő szőlőkárosítók és a rügyek állapotának vizsgálata (2015)

A 2014-15-ös tél végén az idén is megvizsgáltuk mikroszkóppal a rügyekben lévő fürtkezdeményeket, valamint a rügyben és a kéregrészben áttelelt károsítókat és ragadozó atkákat. Borvidékünk 17 dűlőjéből 10-10 mintát néztünk meg. A fürtkezdeményeket az első- és második rügyemeleten vizsgáltuk, mivel a szőlőtermesztők jellemzően rövid metszést, mérsékelt terhelést alkalmaznak (1.táblázat). A teljes cikk olvasásához kattintson ide!

Korai védekezéshez javaslat

Korai védekezéshez javaslat

Bővebben...

Új lehetőségek a növényvédelemben -Meghívó

Az Oremus szőlőbirtok a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete a Biocont Magyarország Kft. a Hungária Öko Garancia Kft., az ÖMKI, valamint a FarmCenter Kft. és a Smartvineyard tisztelettel meghívja Önt és munkatársait

Új lehetőségek a növényvédelemben

témájú II. Tokaj borvidéki szakmai tanácskozására

Bővebben...

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Tolcsván a Muzeális Borok Pincéjében
Közel 300 000 palack muzeális borból válogathatja össze kóstolósorát a száraz szamorodnitól az esszenciáig.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2016. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.