Hírek, rendezvények

Borvidéki hagyomány, örökség, kultúra, borkóstoló

Borvidéki hagyomány, örökség, kultúra, borkóstoló

azaz konferencia

A borkóstolások szellemi, tartalmi és gasztronómiai fejlesztéséért

 

Helyszín: Tokaj, Paulay Ede Színház nagyterme

Időpont: 2015.09.11.

 

Program

9.00 Megnyitó (Prácser Miklós elnök, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács)

9.10 Tokaj-Hegyalja szőlő és bortermelésének kezdetei a levéltári dokumentumok tükrében (Bihari Zoltán igazgató, Tokaji Borvidék Szőlészeti és   borászati Kutatóintézet)

9.40 A szőlőtermelés kezdetei Tokaj-Hegyalján a régészeti leletek fényében (Gyulai Ferenc egyetemi tanár, Szent István Egyetem) 30 417-2804

10.10 A Tokaj-hegyaljai pincék, mint kulturális örökség (Müller István borász)

10.40 A bor egészségügyi hatásai és hatóanyagai (Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem, Borászati Tanszék)

11.10 A borkóstoltatás helyi gazdaságban betöltött szerepe és minőségi követelményei (Fedics Emese irodavezető, Tokaj Borvidék Fejlesztéséért Nonprofit Kft)

11.30 Borkóstolók, borvacsorák gasztronómiai jelentősége (Zarándi Vilmos vendéglős, Sárga Borház Vendéglő)

12.00 Ebéd (gyakorlati bemutató az elhangzott előadás szellemében)

 

Étkezés

Konferencia előtt regisztrációkor:

Hideg apró falatok, borkorcsolyák, amilyeneket egy borkóstoláson fel lehet szolgálni.

          (helyi termék sajtok, húskészítmények, gombák, stb.)

 

Ebéd:

Állófogadás  hideg-meleg étkezés borokhoz párosítva

          a. Borvacsorához ajánlott ételek

          b, Borkóstolásra ajánlott ételek

 

  

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján,

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló

intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.”

Korai védekezéshez javaslat

Korai védekezéshez javaslat

Bővebben...

Új lehetőségek a növényvédelemben -Meghívó

Az Oremus szőlőbirtok a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete a Biocont Magyarország Kft. a Hungária Öko Garancia Kft., az ÖMKI, valamint a FarmCenter Kft. és a Smartvineyard tisztelettel meghívja Önt és munkatársait

Új lehetőségek a növényvédelemben

témájú II. Tokaj borvidéki szakmai tanácskozására

Bővebben...

Az áttelelő szőlőkárosítók és a rügyek állapotának vizsgálata (2015)

A 2014-15-ös tél végén az idén is megvizsgáltuk mikroszkóppal a rügyekben lévő fürtkezdeményeket, valamint a rügyben és a kéregrészben áttelelt károsítókat és ragadozó atkákat. Borvidékünk 17 dűlőjéből 10-10 mintát néztünk meg. A fürtkezdeményeket az első- és második rügyemeleten vizsgáltuk, mivel a szőlőtermesztők jellemzően rövid metszést, mérsékelt terhelést alkalmaznak (1.táblázat). A teljes cikk olvasásához kattintson ide!

Meghívó rendezvényre

 

MEGHÍVÓ

 

 

 

 

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tisztelettel meghívja Önt az „Új kihívások a növényvédelemben” című konferenciára. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mely megtehető a következő címen:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címen vagy a 47/380 148-as telefonszámon.

 

Bővebben...

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Tolcsván a Muzeális Borok Pincéjében
Közel 300 000 palack muzeális borból válogathatja össze kóstolósorát a száraz szamorodnitól az esszenciáig.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2015. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.