Borvidéki hagyomány, örökség, kultúra, borkóstoló

Nyomtatás
Megjelent: 2015. augusztus 24. hétfő

Borvidéki hagyomány, örökség, kultúra, borkóstoló

azaz konferencia

A borkóstolások szellemi, tartalmi és gasztronómiai fejlesztéséért

 

Helyszín: Tokaj, Paulay Ede Színház nagyterme

Időpont: 2015.09.11.

 

Program

9.00 Megnyitó (Prácser Miklós elnök, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács)

9.10 Tokaj-Hegyalja szőlő és bortermelésének kezdetei a levéltári dokumentumok tükrében (Bihari Zoltán igazgató, Tokaji Borvidék Szőlészeti és   borászati Kutatóintézet)

9.40 A szőlőtermelés kezdetei Tokaj-Hegyalján a régészeti leletek fényében (Gyulai Ferenc egyetemi tanár, Szent István Egyetem) 30 417-2804

10.10 A Tokaj-hegyaljai pincék, mint kulturális örökség (Müller István borász)

10.40 A bor egészségügyi hatásai és hatóanyagai (Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem, Borászati Tanszék)

11.10 A borkóstoltatás helyi gazdaságban betöltött szerepe és minőségi követelményei (Fedics Emese irodavezető, Tokaj Borvidék Fejlesztéséért Nonprofit Kft)

11.30 Borkóstolók, borvacsorák gasztronómiai jelentősége (Zarándi Vilmos vendéglős, Sárga Borház Vendéglő)

12.00 Ebéd (gyakorlati bemutató az elhangzott előadás szellemében)

 

Étkezés

Konferencia előtt regisztrációkor:

Hideg apró falatok, borkorcsolyák, amilyeneket egy borkóstoláson fel lehet szolgálni.

          (helyi termék sajtok, húskészítmények, gombák, stb.)

 

Ebéd:

Állófogadás  hideg-meleg étkezés borokhoz párosítva

          a. Borvacsorához ajánlott ételek

          b, Borkóstolásra ajánlott ételek

 

  

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján,

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló

intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.”