Felhívás a Tokaji Borvidék épített örökségének területi szakértője ingyenes képzésre

Nyomtatás
Megjelent: 2014. január 08. szerda

A Tokaji Borvidék Szőlészeti Borászati Kutatóintézet Világörökségi Gondnokság a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatásával „A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj épített örökségének és az értékvédelem szempontjainak a hegyaljaiak körében történő megismertetését célzó ismeretátadás” című projekt keretében képzést indít, melynek célja megismertetni a résztvevőkkel a borvidéki világörökségi épített örökség legfőbb vonásait. Érthetővé és alkalmazhatóvá szeretné tenni a borvidékre jellemző hagyományos építészeti jegyeket az építési vállalkozók, a házukat, a pincéjüket építő magánemberek, illetve a településképet meghatározó helyi döntéshozók számára.

A tantárgyakTokaj-Hegyalja településeinek szerkezeti sajátosságait, épített értékeit, a fontosabb épülettípusokat és építészeti elemeket mutatják be. A tervezési elvek mellett a megtartandó értékekről és új elemek egymás mellett, fenntartható módon való alkalmazásáról is szó lesz. A tantárgyi tematika kitér a borvidéki Világörökségi Gondnokság, a Világörökségi Tervtanács és a települési főépítész szerepére, jelentőségére. A képzés gyakorlatorientált, megtekintésre kerülnek a képzés helyét adó települések sikeresen helyreállított, funkcióval ellátott, és a helyi közösség életébe integrált épített örökségek, illetve a szintén tanulságos kevésbé sikeres példák is. Az elméleti tantárgyaknál külön kiemelésre kerülnek az oktatás helyét adó települések sajátosságai. A képzések Abaújszántón, Tállyán, Tolcsván, Olaszliszkán, Sátoraljaújhely helyszíneken zajlik. Az előadások kezdete minden alkalommal 14 óra, a képzés ideje 210 perc.

Oktatók: Erhardt Gábor, Építész-Axis Építésziroda, Salamin Ferenc, Építész-Axis Építésziroda, Szakál Zoltán, borvidéki Világörökségi Gondnokság

Felkért hozzászóló szakértők:Bernáth Mihály (BAZ Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal), Olajos Csaba (Sárospatak főépítésze), Radványi György (Sátoraljaújhely főépítésze), Szúnyogh László (Abaújszántó főépítésze).

A képzésen résztvevők tanúsítványt kapnak Bernáth Mihály, a BAZ Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának Állami Főépítésze igazolásával.

 

Helyszínek és időpontok:

2014.01.09. ABAÚJSZÁNTÓ, Petőfi Sándor Művelődési Ház (Szent István tér 4.)

2014.01.16. TÁLLYA, Vincellér Ház (Bocskai utca 15.)

2014.01.23. TOLCSVA, Waldbott-kastély (Kossuth Lajos utca 35.)

2014.01.27. OLASZLISZKA, Polgármesteri Hivatal (Szent István út 5.)

2014.01.30. SÁTORALJAÚJHELY, Városháza (Kossuth tér 5.)

 

A részvétel ingyenes és előzetes regisztrációhoz kötött a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 06-20-286-3331 telefonszámon. Köszönjük!

További információ a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj Világörökségi Gondnokságnál kapható:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám: 20/2559323 (Dr. Szakál Zoltán) 

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.

PROJEKT MEGNEVEZÉSE: A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj épített örökségének és az értékvédelem szempontjainak a hegyaljaiak körében történő megismertetését célzó ismeretátadás

TÁMOGATOTT: Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.