Újra Hegyalján az 1866-ban született bor!

Nyomtatás
Megjelent: 2014. február 12. szerda

Január 31.-én különleges alkalomból gyűltünk össze Tolcsván. Dr. Tomcsányi Pál akadémikus Úr intézetünknek, illetve rajtunk keresztül Tokaj-Hegyaljának adományozta 1866-os 5 puttonyos aszúját. Ezzel ez a bor lett a Tokaj-Hegyalján fellelhető legöregebb bor. Korábbi palackokat ismerünk, melyek régebbiek, de azok a világ távoli pontjain vannak, illetve egy 17.századi bort a Mezőgazdasági múzeum is őriz.

               Mit tudunk ennek a bornak a történetéről? A szőlő Vladár Kristóf és felesége Lónyay Ilona bodrogzsadányi Szár-hegyen és Előhegyen lévő szőlejében termett. A palackozott bort Tomcsányi Vilmos Pálné, Vladár Erzsébet pincéjében tárolták. Ez a pince jelenleg az Oremus Birtok tulajdonában van. A palackok egy része az 1940-es években került Budapestre. A pince egy részét az orosz bevonuló katonák felrobbantották, a bor megsemmisült. A pincét 1945-ben államosították. A palackok közül 40-et 1947-ben a Tomcsányi család eladott a Budafok-i Pincegazdaság részére, melyek további sorsa ismeretlen. A család birtokában maradt palackok egy részét neves alkalmakkor elfogyasztották. Végül két palack bor maradt, melyek közül egyet 1991-ben Tomcsányi Pál a Mezőgazdasági Múzeum részére adományozott, míg az utolsó palack most került vissza szülőhelyére, Tokaj-Hegyaljára.

               Ez a különleges bor immáron visszakerült Hegyaljára, és intézetünk nagyon nagy gonddal fogja óvni, hiszen az elveszett történelmünk egy darabkáját sikerült megismernünk azzal, hogy a professzor úr ezt a nemes gesztust tette. Legyünk tehát büszkék rá, és a Muzeális Borok Gyűjteményében Tolcsván kiállított bort a jövőben bárki megtekintheti, és fejet hajthat a nagy elődök előtt.

Az eseményről a Szerencsi Televízió által készített hírösszefoglaló alábbi linken tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=GsnFyNnkBy4

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.