Korai védekezéshez javaslat

Nyomtatás
Megjelent: 2015. április 23. csütörtök

Korai védekezéshez javaslat

A korán jelentkező atka és szőlőtripsz kártétel megelőzése mellett,  az elmúlt év országosan kialakult lisztharmatjárványa is indokolja, a korai állomány kezelések elvégzését. Javaslatunkban olyan szerösszeállítást készítettünk, mely az ökológiai védekezésben is alkalmazható.

Első permetezésre közvetlen rügyfakadást követően, ha 2-3 levélke kiterült, (különösen, ha őszi vagy tavaszi lemosó permetezés nem történt az ültetvényében) a szőlőlisztharmat áttelelő micéliumainak és a növénykárosító atkák, tripszek gyérítésére, a következő kombináció javasolt:

Hagyományos permetezővel, ebben az időszakban 250-300 liter/hektár permetlével, de célzott kezelés esetén (háti vagy alagutas permetező) ez a permetlé mennyiség természetesen csökkenthető és a permetszer is mivel a koncentráció a meghatározó, fontos hogy a permetlé tökéletes terülését elérve annak megfolyása nélkül történjen a kijuttatás : 

1. Valamely 80%-os hatóanyagú finom szemcsézet kén 1% koncentrációban (3kg/300 liter permetlé).

2. Elsősorban WETCIT 0,2%-os koncentrációban (0,6 liter/300 liter permetlé)

vagy esetleg PREV-B2 0,3%- os koncentrációban (0,9 liter/300 liter permetlé)

A fenti kombinált permetezést javasolt megismételni 10-15 cm hajtáshossz elérésénél, (kb. 10-12 nap elteltével).

WETCIT nedvesítő készítmény 6,2% narancsolaj tartalma mellett, terülés javító és penetrációt fokozó szerepben a kén növényvédelmi hatását kiválóan növeli.

A 4,2% narancsolaj tartalmú Prev-B2, a kedvező mellékhatásai révén szintén jó hatékonyságú. fokozó készítmény, továbbá 2,1% bórtartalma segíti az egyenletes kötődést.

A permetezések időzítésénél az erős napsütést és magas hőmérsékletet elkerülve, a kora esti órákban célszerű elvégezni!

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.