Gomba spóra terhelés hatása a pincei dolgozókra

Nyomtatás
Megjelent: 2012. február 27. hétfő

Cél

A pincék levegőjében számos penészfaj spórája előfordul. Goto és tsai. (2003) francia és német pincékben 24 penészfaj spóráját mutatta ki (Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Geosmithia, Penicillium, and Verticillium spp.). Mandl és tsai (2010) Ausztriában Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, Trichoderma, Fusaria, Alternaria, Zasmidium fajokat határozott meg a pincék levegőjében.

Felmerül a kérdés, hogy a sokszor nagy koncentrációban jelenlévő spórák nem okoznak-e légúti vagy/és allergiás megbetegedéseket az állandó kitettség alatt dolgozókban?

Várható eredmény

Remélhetőleg az bizonyosodik be, hogy a pinceklíma nem jelent rizikót az allergiás megbetegedések terén. Ez aztán újabb kérdéseket is felvet.

A tervezett kutatással egyidejűleg más kutatási témák is indulnak a pincék penészeinek vizsgálatára, melyek jól kapcsolhatók a jelen tervhez.

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.