Riolittégla

Nyomtatás
Megjelent: 2012. február 27. hétfő

A riolittufa őrlemény felhasználása pince falazóelemek kialakításához

Cél

Tokaj-Hegyalján a pincék jelentős része riolittufába van vágva, vagy riolittufa elemekkel van belülről borítva. Ezen kőzet nagyszerű mikroklímát biztosít a borok érleléséhez. A helyi kőbányákban melléktermékként jelentős mennyiségű riolittufa por és aprólék keletkezik. Célunk megvizsgálni, hogy ezen melléktermékek alkalmasak lehetnek-e pince építésében felhasználható építőelemek készítésére.

Várható eredmény

A riolittufa porból elkészült téglákat terveink szerint ugyanúgy fel lehet majd használni, mint a tömbben bányászott téglákat például borospincék falazásához, boltívezéséhez. A készre gyártott változatos formájú elemekkel meg lehetne spórolni a téglák körülményes és időigényes faragását, valamint a kötőanyag alkalmazását. Ezzel a melléktermék egy kereskedelmi forgalomba hozható termékké válna, megoldva egyúttal a jelenleg nem hasznosított riolittufa por és őrlemény elhelyezésének kérdését

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.