A riolittufa talajminőségre és termesztéstechnológiára gyakorolt hatásai

Nyomtatás
Megjelent: 2012. február 27. hétfő

Cél

A Tokaj-hegyaljai kőbányákban melléktermékként nagy mennyiségű riolittufa őrlemény képződik, melyet feltehetően talajjavítási munkálatokra fel lehet használni. Az eljárással tisztázni szeretnénk a riolittufa őrleménynek a fizikai, kémiai hatását a talaj vízháztartására, ásványi és nyomelem tartalmára, a talaj kötöttségére. Célunk a gyakorlatban alkalmazható protokoll kidolgozása, hogy ezt a mellékterméket minél hasznosabban alkalmazni lehessen a mezőgazdaságban.

Várható eredmény

A vizsgálati eredményeink tükrében kidolgozásra kerülhetnek olyan részletes talajjavítási technológiák, melyek adott talajtípushoz célzottan lennének alkalmazhatók. A riolittufa őrlemény felhasználásával egy bányászati melléktermék válna a mezőgazdasági termelők hasznára és a bányavállalkozók esetében új, profitot eredményező termékként jelenhetne meg. Ezzel megoldódna a melléktermék elhelyezésének a problémája is.

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.