Szőlőmag

Nyomtatás
Megjelent: 2012. február 27. hétfő

A szőlőmag feldolgozásának és felhasználásának lehetőségei a Tokaj-hegyaljai szőlőfajták esetében

Cél

A szőlő feldolgozása során jelentős mennyiségű borászati mellékterméknek minősülő szőlőtörköly képződik, melyről a bor előállítójának rendeletben előírtak szerint gondoskodnia kell. Egy ide vonatkozó rendeletmódosítás értelmében mindenki szabadon rendelkezhet a szőlőtörköly kivonásának módjáról, míg a korábbi időszakban az 1000 hektolitert vagy azt meghaladó mennyiségű bort előállítókat a rendelet a képződött törköly lepárlására kötelezte. A kivonás egyik lehetséges módja a szőlőmag kinyerése a szőlőtörkölyből. A szőlőmag humán-táplálkozástani szempontból rendkívül értékes beltartalmi mutatókkal (telítetlen zsírsavak, antioxidánsok stb.) rendelkezik, melyről számtalan külföldi és néhány hazai szakirodalom is beszámol. A szőlőmag, sajátos tulajdonságainak köszönhetően főleg funkcionális élelmiszerként és kozmetikumként kerül ma a boltok polcaira, de ez gyakorlatilag elhanyagolható, jelentéktelen mennyiség. A kutatásunk célja a Tokaj-hegyalján termesztett szőlőfajták magjainak teljes körű vizsgálataira, felhasználási lehetőségeire irányulna.

Várható eredmények

Pozitív eredmények születése esetében a szőlőmag széleskörű felhasználása válhat lehetővé, mely nemcsak egészséges élelmiszerek skáláját bővítheti, hanem egyes termelők, vállalkozók számára jövedelem kiegészítésként is szolgál. Ezen túlmenően a szőlőtörköly környezetkímélőbb felhasználási lehetősége válhat lehetővé.

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.