Erózió

Nyomtatás
Megjelent: 2012. január 12. csütörtök

Erózió elleni védekezéssel kapcsolatos kutatások a Tokaji borvidéken

Cél

Hazánk domb- és hegyvidéki területein a talajerózió különböző formáival találkozhatunk, melyek a változó időjárási körülmények között számos problémát idéznek elő:

  • pusztulásnak indul a talaj felső termékeny rétege
  • a növényi tápelemek és peszticidek az alacsonyabb fekvésű területekre koncentrálódnak, ebből kifolyólag veszélyeztetetté válik a felszíni és felszín alatti vizek minősége, illetve mezőgazdasági területeken a termés minőségében és mennyiségében heterogenitás jelentkezik
  • megváltozik a talajok szerkezete és vízháztartása
  • átformálja vagy megszünteti az adott területre jellemző növényi vegetációt
  • megváltoztatja a tájjelleget
  • nehezíti a mezőgazdasági munkálatokat

A felsorolt problémák figyelembevételével vizsgálni kívánjuk azokat a módszereket, melyekkel csökkenthetők, megelőzhetők és prognosztizálhatók az eróziós veszteségek a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlő ültetvényein, különös tekintettel a lösz talajú dűlőkre.

Várható eredmény

A kutatásainkkal a tényeket kívánjuk feltárni és tudatosítani. Kidolgozunk ajánlásokat, melyek adaptálásra alkalmasak lesznek.

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.