Furmint klónszelekció

Nyomtatás
Megjelent: 2012. január 12. csütörtök

A furmint szőlőfajta minőségi klónszelekciója és az új klónok felszaporítása törzsültetvénnyé

Kutatási terv

Cél

A szocializmus éveiben döntően a csak mennyiségi szempontokat előtérbe helyező szovjet piacra termelt szőlőt és bort Tokaj-Hegyalja. Ezen szempontok kerültek előtérbe a furmint nemesítése során, vagyis hogy minél nagyobb termésátlagokat érjenek el, és lehetőleg a hegylábaknál is biztonságosan teremjen a szőlő. Manapság a legfontosabb szemponttá kezd válni a minőség. Ennek szellemében a beltartalmi értékek, a magas cukorfok, a jó asszusodó képesség, a laza és kisebb fürtök a legfontosabb szempontok. A célunk olyan klónokat kiválogatni és felszaporítani, melyek a legjobb minőséget képesek produkálni.

Várható eredmény

Várhatóan egy olyan új klónt adhatunk a termelők kezébe, mellyel széleskörű lehetőséget biztosítunk a jobb minőségű borok előállítására. Célunk Tokaj-Hegyalja általános borszínvonalát emelni, melynek leghatékonyabb eleme az eleve jó minőségű szőlő előállítása. Azt várjuk, hogy a jelenlegi tömegtermelésre szelektált klónokat ki tudjuk szorítani a borvidékről.

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.