Kállai Zoltán

Elérhetőségek

Kapcsolattartó képe

tudományos segédmunkatárs

Kapcsolat űrlap

E-mail küldése. A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.

Egyéb információk

Egyéb információk:

1986-ban Debrecenben születtem. Felsőfokú tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen végeztem. Az egyetemi éveim alatt a Genetikai és Alkalmazott Mikrobiológiai Tanszéken szakdolgozva megismerkedtem a borászati élesztők világával. A tudománynak ezen területén szerzett tapasztalataimat a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola pincészetében gyakorlatban is kamatoztattam. 2010 januárjában elvégeztem az egyetemet és diplomát szereztem, mint biotechnológus. Még ennek az évnek februárjában elkezdtem doktori tanulmányaimat a fent említett tanszéken. A kutatási témám megmaradt: a szívemhez közel álló borászati élesztőgombák vizsgálata. Munkám során Tokaj Hegyaljai borászatok spontán erjedő mustjaiból izolálok élesztőket. Az izolált élesztők taxonómiai hovatartozását tisztázom és laboratóriumi körülmények között célzott vizsgálatokat végzek velük, hogy megtudjam mennyire alkalmasak borászati alkalmazásra. A laborkörülmények között bizonyítottan rátermett törzseket mikrovinifikációs kísérletben és később üzemi erjesztésben próbálom ki. Az erjesztési kísérleteket saját pincémben és különböző borászatokkal kooperálva végzem el. 2011 októberétől dolgozom a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben, mint kutató. A kutatóintézet nyújtotta előnyöket és lehetőségeket ötvözve a doktori témámmal, a kutatásomat még akkurátusabban és naprakészebben, a helyi borászok igényeit is figyelembe véve végezhetem. Céljaim, hogy munkám során olyan törzseket találjak, melyek megfelelnek mind a kistermelők, mind a nagyüzemek által támasztott követelményeknek és eredményesen lehessen alkalmazni őket, mint starterkultúrákat. Ezáltal olyan törzseket kívánunk fejleszteni, amivel a külföldi szelektálású, kereskedelmi forgalomban kapható, rutinszerűen alkalmazott starterkultúrákat ki lehetne váltani. Ezzel erősíthetnénk a borokban a helyi, értékes jellegeket és elejét vehetnénk a borok rohamos uniformizálódásának. Emellett a helyi termelők mindennapi gyakorlatban jelentkező nehézségeire is odafigyelve, megoldást szeretnék találni például különböző erjesztési problémákra is.

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.