dr. habil Zsigrai György

Elérhetőségek

Kapcsolattartó képe

tudományos főmunkatárs

Kapcsolat űrlap

E-mail küldése. A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.

Egyéb információk

Egyéb információk:

1962-ben születtem Ózdon. Az általános iskolában a humán tárgyak iránt megnyilvánuló orientáltságom a gimnáziumi évek alatt határozottan a természettudományok felé fordult, amelynek eredményeként a Debreceni Agrártudományi Egyetem Általános Agrármérnöki Szakára jelentkeztem az érettségi bizonyítvány megszerzését követően. Az egyetemen viszonylag korán bekapcsolódtam a Genetikai Tanszéken folyó kutatási tevékenységbe Prof. Dr. Pásztor Károly szakmai irányítása alatt. A különböző felhasználási célra előállított kukorica hibridjelöltek összehasonlító vizsgálatának eredményei képezték a tudományos diákköri dolgozataim, majd pedig a diplomamunkám témakörét. Előbbiekkel az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Növénytermesztési Szekciójában első helyezést értem el, illetve lehetőségem nyílt az eredményeim nemzetközi konferencián történő bemutatására is.

 

A diploma megszerzését követően a Debreceni Agrártudományi Egyetem Karcagi Kutató Intézetében kaptam tudományos segédmunkatársi állást. Munkahelyi feladataim a tápanyag-gazdálkodás, a talajvédelem, az ökológiai gazdálkodás, illetve a termőhelyi feltételek változásának agronómiai, valamint termésminőségi hatásának vizsgálatára terjedtek ki. Az Intézetnél eltöltött 26 év alatt végigjártam a pályakezdő kutatók előtt álló kálváriát. Posztgraduális képzések keretében mezőgazdasági számítástechnikai szakmérnöki, illetve térinformatikai szakirányban agrárinformatikus oklevelet szereztem a Debreceni Agrártudományi Egyetemen. Egyetemi doktori címet a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, PhD, illetve habilitált doktori fokozatot pedig az almamáter falai között szereztem. A kutatási, illetve egyéb téren elért eredményeim elismeréseként előbb tudományos munkatársi, majd főmunkatársi kinevezést kaptam. 2002. és 2012. közötti időszakban a Karcagi Kutató Intézet tudományos igazgatóhelyettesi teendőit láttam el.

 

Munkám során számos GVOP, FVM és NKTH K+F projektnek voltam témavezetője, illetve résztvevője, a kutatási eredményeimet több mint száz tudományos közleményben publikáltam. A szakmai elismeréseim közül az MTA Bolyai János kutatási ösztöndíj, a Soros Alapítvány, illetve a Magyar Tudományért Alapítvány ösztöndíjainak, a DE AGTC „Agrárkutatásért” Emlékérem, illetve a vidékfejlesztési miniszter által adományozott „Környezetünkért” Díj elnyerése emelhető ki.

 

A kutatási tevékenység mellett részt vettem a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumában folyó oktatási tevékenységben is, ahol a védett gyepek kezelése, a gyógynövényismeret, illetve a globális környezeti rendszerek című tárgyak tárgyfelelőse voltam.

 

A Tokaji Borvidék Szőlészeti Borászati Kutatóintézetben 2012. december 01-től dolgozom, ahol továbbra is a talaj-növény rendszer folyamatainak, törtvényszerűségeinek vizsgálata a fő feladatom, természetesen a szőlőtermesztés sajátos viszonyai között. Ennek keretében elsősorban az eltérő termőhelyi feltételek (talajtani, klimatikus) szőlő hozamra (fajta), valamint a must- és borminőségre gyakorolt hatásának vizsgálatára, a termésbiztonság, illetve a minőségi termék előállítás terén még nem kiaknázott lehetőségek feltárására helyezem a fő hangsúlyt.

 

Az elmúlt fél év során nagyszámú hazai és külföldi szakirodalmi munka tanulmányozásával, illetve szakmai rendezvények, előadások látogatásával, a térségi szakemberekkel történő kapcsolatépítéssel igyekeztem szélesíteni a szőlészeti termesztésre, illetve a borászatra vonatkozó ismereteimet. 2013. januárjában alapfokú borismereti tanúsítványt szereztem a Borkollégium szervezésében lebonyolított képzés keretében.

 

Bízom abban, hogy a megadatik számomra, hogy a jövőben elért kutatási eredményeimmel, ha csak kis mértékben is, de hozzájárulhatok e gyönyörű tájban és méltán világhírű borvidéken tevékenykedő szőlősgazdák, illetve szőlészetek sikerességének és eredményességének növeléséhez.

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.