Éles Sándorné Ilonka

Elérhetőségek

Kapcsolattartó képe

tudományos munkatárs

Egyéb információk

Egyéb információk:

1952. február 5-én születtem Tarcalon. A gimnáziumi érettségi után, 1970-ben az Országos Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Tarcali Telepére jöttem dolgozni. Munka mellett levelező tagozaton tanultam tovább a Kertészeti Egyetem Kertészti és Főiskolai Karán, Gyöngyösön (1972-1976), ahol kertész üzemmérnökként végeztem.

Kezdetben kutatási segéderőként tevékenykedtem. A fajtaérték kutatás kísérleteinek a területen történő adatfelvételezéseit és feldolgozásait végeztem. A szabadföldi kísérleti munkákat irányítottam.

1975-1981 közötti időszakban gépcsoport agronómusi feladatot láttam el. A szőlőtermesztés gépi munkáit irányítottam 86 hektáron.

1982-ben a Tokaj Kereskedőház Rt-hez került a Kutató Állomás. Ekkor az alanytelep vezetését kaptam feladatként.

Majd 1983-ban az ujjászerveződött Kutató Állomásra jöttem vissza. 1983-1995-ig ökonómiai- és növényvédelmi témában kutatási feladatokat láttam el tudományos munkatársként. Termőhelyi kataszter felmérésben, ültetvény kataszter felmérésben is közreműködtem. Ezzel egyidőben a növényvédőszer kísérletek helyszíni irányítását és értékelését végeztem. Értékeltem a kórokozókat és kártevőket a szőlőterületen, illetve a laboratóriumban vizsgáltam. Jelentős szerepem volt a szőlőt károsító atkák borvidéki szintű felmérésében és az ellenük való védekezés kidolgozásában.

1995-2004 között fajtaérték kutatási és mikrovinifikációs feladatot láttam el egyre szűkülő gazdasági feltételek mellett. A törzsültetvények létesítésében feladatom volt a fajták biztosítása, majd fenntartása, és a szaporítóanyag értékesítés. Fontos feladatom volt a kapcsolattartás a felügyeleti szervekkel, illetve a korábbi évek nemesítéséből származó fajták fenntartása, bejelentése, klónok és új fajták terméséből kísérleti bortételek készítése.

A szakirányú oktatási intézményeknek esetenként szakmai gyakorlatokat vezettem, szakdolgozat készítésben segítettem.

2005 és 2008 között az SzBKI Kecskemét majd a KÉKI telephelye lettünk. Ekkor már a kutatási feladat lecsökkent, és így a szőlőterületeink ápolási munkáinak irányításában, szervezésében is részt vettem.

2008-ban megszűnt a munkaviszonyom a Kutató Állomáson. Ezt követően 2009 őszén kaptam ismét szakmai munkát, a Tokaj-Oremus Kft.-nél szőlész brigádvezetőként, és innen vonultam nyugdíjba.

Jelenleg a Tokaji  Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben dolgozom tudományos segédmunkatársként, részmunkaidőben. Feladatom lesz a fajtagyűjtemény kialakítása, a szőlőfajták és klónok termesztési- és borászati értékének vizsgálata. Alany és nemes szőlő kölcsönhatásának vizsgálata. A korábbi évek kísérleti eredményeinek feldolgozása és értékelése.

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.