Növényvédelmi előrejelzés 2016.06.30-07.06.

Nyomtatás
Megjelent: 2016. június 28. kedd

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2016. június 30.- július.06. közötti időszakra 

 

    

    A szőlő a gyümölcsfejlődés fenológiai stádiumában van. A bogyók borsószem méretűek, a fürtök lógnak. (BBCH 775) Több helyen fürtzáródás előtti állapotban van a szőlő.

 

Lisztharmat

    A kórokozó fertőzési nyomása továbbra is magas. Egyre több ültetvényben található meg a gomba tünetei a bogyókon. A fejlődő fürtök védelme ezért továbbra is kiemelt jelentőségű. Már néhány százalékos fertőzöttség negatívan befolyásolja a bor minőségét. A védekezést folytassuk kontakt (kén, meptildinokap) és szisztemikus hatóanyag (piriofenon, tebukonazol, quinoxifen, cyflufenamid, proquinazid) együttes alkalmazásával. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében. Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel, mely szürkerothadás ellen is hatásos. Magas hőmérsékleten kerüljük a kén kijuttatását, a perzselés elkerülése érdekében. 

 

Lisztharmat tünete bogyón

 

Peronoszpóra

    A hétfői csapadék új fertőzés elindulását tette lehetővé. Ezt több mérőállomás is jelezte. A meleg időjárás miatt rövid (néhány napos) lappangási idővel kell számolni. A fejlődő bogyókon csökken a működő sztómák száma, ezzel együtt a fogékonyságuk is. A levéltünet több ültetvényben is megtalálható, de fejlődésben lemaradt bogyón tünetet is találtunk már. Védekezést kontakt -elsősorban réz- hatóanyaggal végezzük. A réz ökológiai gazdálkodásban is használható. 

 

Peronoszpóra tünete a levélszínén és fonákán

 

Szürkerothadás

    A bogyók a jelenlegi fejlettségi állapotukban kevésbé érzékenyek a kórokozóra. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. A kórokozó levéltünete egyes ültetvényekben megfigyelhető. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: folpet, fenhexamid, iprodion, boszkalid.  

 

Szürkerothadás tünete levélen

 

Fakó rothadás

    A betegség első sorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmazandóak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Feketerothadás

    A levéltünetek több ültetvényben megtalálhatóak. A fürtök virágzástól kezdődően több hétig érzékenyek. A viasz réteg kialakulásával, vastagodásával a bogyók fogékonysága csökken. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot. Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években gondot okozott a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem), valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

 

Feketerothadás levéltünete

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása megkezdődött. Jelenleg a védekezés nem indokolt.

 

Atka

    Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel ott indokolt lehet speciális atkaölő készítmény használata.

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az amerikai szőlőkabóca fejlettebb stádiumú lárvái is megtalálhatóak már az ültetvényekben. A lárvákat a levelek fonáki részén figyelhetjük meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy klórpirifosz. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére. 

Amerikai szőlőkabóca lárva a levél fonáki részén

  

Gyomszabályozás

    A csapadékos és meleg időjárás kedvez a gyomok fejlődésének. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet

    Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtószer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.

     A szőlőmunkák esetében a hajtásválogatás és a törzstisztás elvégzése időszerű. Fontos a szellős lombozat kialakítása, melyet a légmozgás jobban átjár, gyorsabban szárad eső után a lombozat, valamint annak belsejébe könnyebben bejuttathatóak a növényvédő szerek. A hajtások visszavágásának elvégzése az elsődleges kézi munka az ültetvényekben

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.06.22-28.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

12

26,79

Hercegkút Gombos

26

24,99

Hercegkút Hosszúhegy

12,2

-

Bodrogolaszi Pajzos

0,5

25,56

Tolcsva Kincsem

4,1

25,93

Tolcsva Nyakvágó

16,6

25,6

Erdőbénye Lőcse

16,7

25,73

Vámosújfalu Rány

42,6

26,06

Olaszliszka Haraszt

30,7

27,17

Szegi Poklos

16,5

25,6

Tarcal Vinnai

16,9

25,66

Tokaj Hétszőlő

11,4

26,17

Bodrogkeresztúr Lapis

17,3

25,56

Bodrogkeresztúr Dereszla

17,9

25,41

Mád Betsek

19,7

25,64

Mád Juharos

-

24,83

Mád Úrágya

11,9

27,11

Tállya Nyergesek

12,9

26,06

Abaújszántó Kassaváros

18,9

25,89

 

Várható időjárás 06.30.-06.

    A keddi lehűlést felmelegedés követi. A hét második felében a napi maximum hőmérséklet 30°C felett lesz. Vasárnap és a jövő hét elején viszont 30°C alá csökken a napi maximum. Csapadékra csak a hétvégén számíthatunk az előrejelzések szerint. 

 

Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.