Növényvédelmi előrejelzés 2016.07.05-12.

Nyomtatás
Megjelent: 2016. július 04. hétfő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2016. július.05.-12. közötti időszakra 

 

    

    Több helyen fürtzáródás előtti állapotban van a szőlő. Az ültetvények nagy részén befejezték a csonkázást.

 

Lisztharmat

    Az időjárás meleg és párás. Ez továbbra is kedvez a kórokozónak. A fertőzési nyomása még mindig magas. A gomba tünetei több helyen (főleg a nem megfelelő növényvédelemben részesült ültetvényekben) is megtalálhatóak, de szerencsére egy átlagos évtől kisebb mértékű a fertőzöttség. Már néhány százalékos fertőzöttség is negatívan befolyásolja a bor minőségét. A jó minőségű termés érdekében a védekezést kontakt (kén, meptildinokap) és szisztemikus (piriofenon, tebukonazol, quinoxifen, cyflufenamid, proquinazid) hatóanyag kombinációjával végezzük. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében. Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel, mely szürkerothadás ellen is hatásos. Magas hőmérsékleten kerüljük a kén kijuttatását, a perzselés elkerülése érdekében. Fontos a megfelelően elvégzett hajtásválogatás és levéleltávolítás. Kialakítva ezzel a kellően szellősebb lombozatot, valamint biztosítva a növényvédő szerek jobb fedését és hatáskifejtését

 

Lisztharmat tünete bogyón

 

Peronoszpóra

    A hétvégi csapadék hatására újabb fertőzés indulhatott el. Ezt a mérőállomások is jelezték. A meleg időjárás miatt rövid (néhány napos) lappangási idővel kell számolni. A levéltünet több ültetvényben is megtalálható, de fejlődésben lemaradt bogyón is találtunk tünetet. A bogyók fogékonysága egyre csökken. Jelentős kártételre már nem kell számítani. A fürtök és különösen a lombozat védelme érdekében azonban még érdemes folytatni a védekezést réz hatóanyaggal, amely ökológiai gazdálkodásban is használható.

 

Peronoszpóra tünete a levélszínén és fonákán

 

Szürkerothadás

    A bogyók a jelenlegi fejlettségi állapotukban kevésbé érzékenyek a kórokozóra. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. A kórokozó levéltünete egyes ültetvényekben megfigyelhető. A fürtzáródás megkezdődése következtében most van az utolsó lehetőség bejuttatni a növényvédő szereket a fürt belsejébe. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: folpet, fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil.

Szürkerothadás tünete levélen

 

Fakó rothadás

    A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmazandóak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Feketerothadás

    A kórokozó levéltünetével több ültetvényben találkoztunk. Fürt tünetet nem találtunk. A fürtök virágzástól kezdődően 6-7 hétig érzékenyek. A viaszréteg kialakulásával, vastagodásával a bogyók fogékonysága csökken. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot. Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években jelen volt a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem), valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

 

Feketerothadás levéltünete

 

Szőlő fomopsziszsos betegsége

    Egyre több ültetvényben tűnik fel a Phomopsis viticola levél- illetve szártünete. A levéltünetek első ránézésre atka vagy tripsz kártételnek tűnnek, ezért mikroszkóp alatt kell megvizsgálni, és akkor látható, hogy nincs kártevő a levélen, ugyanakkor a sárgás foltok közepén sok esetben fekete pont (piknídium) látható. A száron fekete pontokat, foltokat képez. Mankoceb hatóanyagú szerekkel védekezhetünk ellene, vagy a felszívódó kresoxim-metil hatóanyag lehet hatásos.

 

Fomopszisz jellegzetes levéltünete

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása megkezdődött. Jelenleg a védekezés nem indokolt.

 

Atka

    Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel ott indokolt lehet speciális atkaölő készítmény használata.

 

Amerikai szőlőkabóca

 

    Az amerikai szőlőkabóca fejlettebb stádiumú lárvái is megtalálhatóak már az ültetvényekben. A lárvákat a levelek fonáki részén figyelhetjük meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy klórpirifosz. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére. 

Amerikai szőlőkabóca lárva a levél fonáki részén

 

 

Gyomszabályozás

    A csapadékos és meleg időjárás kedvez a gyomok fejlődésének. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

    Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.

    Több ültetvényben megfigyelhető a káliumhiány tünete. A növény számára jelenleg lombtrágya formájában biztosíthatunk káliumot.

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.06.29-07.03.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

22,3

24,66

Hercegkút Gombos

8,5

22,98

Hercegkút Hosszúhegy

2,6

24,7

Bodrogolaszi Pajzos

1,9

23,84

Tolcsva Kincsem

3

24,52

Tolcsva Nyakvágó

5,9

24,2

Erdőbénye Lőcse

10,7

23,72

Vámosújfalu Rány

-

24,34

Olaszliszka Haraszt

8,7

25,08

Szegi Poklos

3,9

24,02

Tarcal Vinnai

3,8

24,14

Tokaj Hétszőlő

8,8

24,42

Bodrogkeresztúr Lapis

3,8

24,02

Bodrogkeresztúr Dereszla

3,9

23,84

Mád Betsek

7,9

21,82

Mád Juharos

0,7

23,42

Mád Úrágya

6

25,38

Tállya Nyergesek

9,3

24,28

Abaújszántó Kassaváros

14

24,24

 

Várható időjárás 07.05-12. között

    Az elkövetkező napokban kellemes meleg idő várható. A csúcs hőmérséklet nem éri el a héten a 30°C-ot. Kis mennyiségű (1-3 mm) csapadékra szerdán, pénteken valamint szombaton számíthatunk.

 

  

 

    

Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.