Növényvédelmi előrejelzés 2016.08.16-22

Nyomtatás
Megjelent: 2016. augusztus 14. vasárnap

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2016. augusztus 16-22. közötti időszakra 

  

 

    Furmint és hárslevelű szőlőfajta esetében is zsendülnek a szemek. A második csonkázás elvégzése több ültetvényben is időszerű. Augusztus 10-én a borvidék több pontján jégeső hullott, számos ültetvényben okozva ezzel jelentős károkat.

 

Lisztharmat

    A kórokozó fertőzési nyomása továbbra is magas, jelzik a borvidéki mérőállomások, de a bogyók fejlettsége miatt fertőzés esélye már kicsi. Az asszimilációs felület védelme érdekében kén hatóanyagra alapozva lehet védekezni.

 

Peronoszpóra

    A fiatal leveleken megtalálhatóak a peronoszpóra olajfoltjai, melyek ki is virágoztak. E levelek többsége azonban a második időszerű csonkázás során eltávolításra kerül. Az idősebb levelek kevésbé érzékenyek a fertőzésre, a fürtök is kinőttek fogékony stádiumukból. Védekezés során a lombozat védelmére koncentrálva, réz készítményeket használjunk, melyek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap. Ezt vegyük figyelembe a szüret időpontjának megválasztásakor, elsősorban a korai fajták esetében.

 

Peronoszpóra tünete levélen

 

Szürkerothadás

    Fejlődésük előrehaladtával a bogyók egyre fogékonyabbak a kórokozóra. A tünetek több helyen megfigyelhetőek a fürtökön. A termés érdekében indokolt a védekezés, speciális szürkerothadás elleni készítményekkel. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil, ciprodinil, fludioxonil. A szüret tekintetében vegyük figyelemben a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét.

 

Szürkerothadás tünete

 

Fakó rothadás

    A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre megfelelő a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmasak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Feketerothadás

    Feketerothadás esetében újabb fertőzésre már nem kell számítani. Ahol az idei évben a kórokozó problémát okozott, ott a következő évben mindenképp figyelmet kell majd fordítani a kórokozóra. 

 

Fás betegségek

    A fás betegségek tünetei több ültetvényben egyre erőteljesebben látszanak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A Tokaji Borvidéken ESCA-val és Botrioszférával lehet leggyakrabban találkozni. A tüneteket mutató tőkét meg kell jelölni. Ezen tőkéket a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét már most azonnal vágjuk ki és égessük el.

 

ESCA tünete a levélen, száron és a termésen

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly harmadik nemzedékének egyedeit kis számban fogják a csapdák. A védekezés nem indokolt.  

 

Atka

    Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel ott indokolt lehet atkaölő készítmény használata.

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az idén jelentősen kevesebb kabócával találkoztunk, mint tavaly. A kihelyezet sárga ragacslapok folyamatosan fogják az amerikai szőlőkabóca imágói. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére. 

 

Amerikai szőlőkabóca imágói

 

Vadkár

    A szőlő zsendülésével egyre inkább számolni kell a vad megjelenésére, védekezésre használhatunk vadriasztó készítményeket, elektromos riasztót, illetve emberi hajat.

 

Gyomszabályozás

    Fordítsunk erre is figyelmet a gyomok elleni védelemre is. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

    A leveleken és a bogyókon láthatóak a napégésé tünetei. A fürtök védelme érdekében kerüljük a levelek túlzott mértékű eltávolítását.

    Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.08.09-14.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

5,7

19,57

Hercegkút Gombos

14,5

18,82

Hercegkút Hosszúhegy

16,9

18,68

Bodrogolaszi Pajzos

18,5

18,87

Tolcsva Kincsem

32,2

19,42

Tolcsva Nyakvágó

23,5

19

Erdőbénye Lőcse

26,8

18,67

Vámosújfalu Rány

30,5

18,87

Olaszliszka Haraszt

19,9

19,9

Szegi Poklos

2,6

19,22

Tarcal Vinnai

8,7

19,37

Tokaj Hétszőlő

0

19,8

Bodrogkeresztúr Lapis

11,5

19,17

Bodrogkeresztúr Dereszla

23,3

18,95

Mád Betsek

9

19,12

Mád Juharos

34

18,63

Mád Úrágya

33

20,03

Tállya Nyergesek

26

19,18

Abaújszántó Kassaváros

21

19,02

 

Várható időjárás 08.16-22.

    A hét első felében (hétfőn és szerdán) 5 mm meghaladó csapadékra számíthatunk. Szombaton kisebb mennyiségű eső eshet. Szerdán várható egy kisebb lehűlés. A hét többi napján 25°C környékén alakul a napi maximum hőmérséklet.

 

Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.