Növényvédelmi előrejelzés 2017.04.18-04.25.

Nyomtatás
Megjelent: 2017. április 17. hétfő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2017. április 18-25. közötti időszakra 

  

    Az idei tél a januári fagyokról szólt. A hőmérséklet többször is -18-19°C-ig csökkent. A fagykár dűlőnként és akár dűlőn belül is eltérő képet mutatott az Intézet tél végi vizsgálatai alapján. A rügyek termékenységi vizsgálata a minták többségének az előző évhez képest kedvezőtlenebb képet mutat. http://tarcalkutato.hu/images/cikkek/rugyvizsgalat.pdf

    A furmint (T85 és T92) rügypattanás és két-három leveles fenológiai állapotban van (BBCH 09-112/3). Azonban fejlettségi állapot szempontjából dűlőnként és dűlőkön belül is találhatunk eltérést. Egyes rügyek még gyapjas állapotban vannak, míg néhány hajtás a 10 cm-es nagyságot közelíti és négy-öt levél kiterült rajta.

    A március végi, április eleji melegebb időszakot követően visszaesett a hőmérséklet, ami a szőlő fejlődését is lassította. A következő egy hétben is hűvös időjárás várható.

 

 

Furmint T92-es klón 2017. 04. 17-én

 

Lisztharmat

    A lisztharmat aszkospóraszóródás feltétele a minimum 2 mm csapadék, és a minimum 10°C-os hőmérséklet. Az aszkospórás fertőzéséhez szükséges további feltételek a minimum 6 órás levélnedvesség, és a megfelelő nagyságú zöld levélfelület (kb. 4 cm átmérőjű).

    Április 8-án több feltétel is teljesült a borvidék legtöbb részén, azonban ekkor az ültetvények többségében még hiányzott a megfelelő levélfelület.

    Lisztharmat elleni megelőző védekezésre kén hatóanyagú készítmények javasoltak. 15°C alatti hőmérsékleten a kéntartalmú készítmények hatékonysága romlik, ezért érdemes lehet más kontakt hatóanyagot használni (meptildinokap).

 

Szőlő levélatka

    Vizsgálataink alapján a szőlő-levélatka egyedszáma növekedett 2016-hoz képest. Az szőlő-gubacsatka kevés mintában volt jelen és ott is kis számban. A ragadozó atkák száma növekedett 2016-hoz képest. Néhány leveles állapotban van a legjobb lehetőség megelőzni a jelentősebb atkák által okozott károsítást. Azokon a területeken, ahol az előző évben jelentősebb atkafertőzés volt tapasztalható, ott ezen az éven is lehet számítani a károsításra. Ezeken a területeken mindenképp indokolt a védekezés. Erős fertőzés esetében alkalmazható atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Közepes erősségű fertőzés esetén magasabb dózisú kén használata javasolt (1-1,5%). Ökológiai termesztésben pedig a ragadozó atkák téli betelepítése nyújt védelmet.

 

Szőlőtripsz

    Az elmúlt években, több ültetvényben is gondot okozott a szőlőtripsz. Az idén is fordítsunk figyelmet erre a kártevőre. Amennyiben a védekezés indokolt az abamektin hatóanyagot használhatjuk ellene.

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az amerikai szőlőkabóca tojásainak számát a tavasz elején elvégzett olajos lemosó kezelésekkel és a metszési nyesedék megsemmisítésével tudtuk gyéríteni. Utóbbi teendőt, ha még nem végeztük el, akkor sürgősen tegyük meg!

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly egyedeit kis számban már fogják a csapdák. A rajzás a tarcali Bakonyi dűlőben 2016-hoz hasonlóan idén is április 5.-én kezdődött. A védekezés még nem indokolt. Nyerges szőlőmolyt nem fogtunk.

 

Ékköves faaraszoló

    Ékköves faaraszoló, valamint fűbagoly lepkék hernyói okozhattak idén is rügy károkat. Tapasztalatok alapján a kártétel nem volt jelentős. A szőlő a legtöbb ültetvényben kinőtt a károsító foga alól. Ahol jelentősebb volt a kártétel ott indokolt lehetett egy rovarölő szeres kezelés. Jelentősebb kártétel esetén érdemes az ültetvényben nyomon követni az ékköves faaraszoló rajzását. A legtöbb szőlő ültetvényben a nyár során történik rovarölő szeres kezelés, amely a rügykárosító ellen is hatásos. Amennyiben a rajzási adatok indokolják (valamint az adott időszakban nem védekezünk más rovarkártevő ellen) akkor egy, a kártevő ellen végzett rovarölő szeres kezelés elvégezhető, a jövő évi várható kártétel csökkentése érdekében.

 

Éppen táplálkozó araszoló hernyó a tarcali Szarvas dűlőben (2017.04.04.)

 

    A vad az erdő közeli ültetvényekben vízhiány, valamint táplálékforrás gyanánt a fakadó rügyeket, fiatal leveleket és hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket.

    A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

 

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2017.04.11-17.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

10,21

9,2

Hercegkút Gombos

9,96

4,1

Hercegkút Hosszúhegy

11,31

4,3

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Kincsem

9,89

4,5

Tolcsva Nyakvágó

10,1

4,6

Erdőbénye Lőcse

9,26

3,6

Vámosújfalu Rány

9,91

4,3

Olaszliszka Haraszt

10,67

3,9

Szegi Poklos

11,19

-

Tarcal Vinnai

10,8

1,7

Tokaj Hétszőlő

11,14

3,4

Bodrogkeresztúr Lapis

10,86

1,4

Bodrogkeresztúr Dereszla

10,6

2,5

Mád Betsek

9,23

4,1

Mád Juharos

10,07

1,7

Mád Úrágya

10,89

1,6

Tállya Nyergesek

10,19

1,8

Abaújszántó Kassaváros

10,19

2,4

 

Várható időjárás 2017.04.19-25.

    Az elkövetkező egy hétben hűvös, csapadékos időjárásra kell számítanunk. Jelentősebb mennyiségű csapadék hullhat szerdán és csütörtökön (a 20 mm-t is meghaladó), de a hétvégén is lehetnek kisebb záporok. A következő napokban megerősödik a szél, akár a 70 km/h is elérheti (csütörtökön). Szerdán és csütörtökön a csapadék mellett erősen le fog hűlni a levegő, ezeken a napokon a napi maximum 10°C alatt alakul majd. Éjszakánként a hőmérséklet kevéssel akár 0 fok alá is csökkenhet.

   Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.