Növényvédelmi előrejelzés 2017.07.04-07.10.

Nyomtatás
Megjelent: 2017. július 03. hétfő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2017. július 04 - 10.  közötti időszakra

 

    

    Az elmúlt egy hétben a borvidéken jelentősebb mennyiségű csapadék hullott, egyes helyeken több mint 50 mm. A szőlő fürtzáródás időszakában van. A csonkázást egyre több ültetvényben fejezik be a gazdálkodók.

 

Furmint T85-ös fürtök 2017. 07. 03-án

 

Lisztharmat

    A legtöbb megfigyelt ültetvényben csupán néhány bogyón figyelhető meg a kórokozó tünete. Azonban azokban az ültetvényekben, ahol nem megfelelően végezték el a növényvédelmi kezeléseket, illetve a nem volt jól elvégezve a zöldmunka, ott erősebb a fertőzöttség mértéke. A fertőzött bogyók felrepedhetnek és megjelenhetnek a „sérves bogyók”. A fertőzési nyomás továbbra is magas. A védekezést még felszívódó (cyflufenamid, piriofenon, proquinazid, tebukonazol) és kontakt (kén, meptildinokap) szerek együttes alkalmazásával tegyük meg. 25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat. Figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel.

 

Lisztharmat tünete bogyón

 

Peronoszpóra

    Az elmúlt időszakban a lehullott csapadék hatására több alkalommal is új fertőzés indult. Fürt tünetet továbbra sem találtunk. A fürtök a következő hetekben kinőnek fogékony állapotukból. A leveleken megjelenő olajfoltok a legtöbb az ültetvényben megfigyelhetőek. Ezek nagy része a lombozat felső részén található meg, e levelek jó része a csonkázás során eltávolításra kerül. A védekezést réz készítményekkel folytassuk.

 

Peronszopóra tünete levélen

 

Szürkerothadás

    A csapadékos időjárás kedvező a kórokozó számára. A mérőműszerek magas fertőzési nyomást mutatnak. Azonban a bogyók a jelenlegi fejlettségi állapotukban kevésbé érzékenyek a kórokozóra. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés, sérves bogyók) teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: folpet, fenhexamid, iprodion, boszkalid. A szőlő fürtzáródás időszakában van, most van lehetőségünk utoljára arra, hogy hatóanyagot jutassunk a fürtök belsejébe.  

 

Fakó rothadás

    A betegség első sorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Feketerothadás

     A feketerothadás levéltünetei egyes ültetvényekben megtalálhatóak. A kórokozó csapadékos, meleg időjárás esetén okozhat jelentősebb gondot. Elsősorban azokon a területeken, ahol a korábbi években is gondot okozott. A fürtök teljes virágzástól 6-7 hétig érzékenyek. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (mankoceb, metiram) (a réz hatóanyag nem) valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol, difenokonazol) is használhatóak.

 

 

Feketerothadás levéltünete

 

Amerikai szőlőkabóca

    Június utolsó napjaiban megjelentek az első amerikai szőlőkabóca imágók. Sárga lapok kihelyezésével nyomon követhetjük a kártevő rajzásást és láthatjuk, hogy indokolt-e a védekezés az imágók ellen. Az egyedek számát 10 naponta kell feljegyezni. A lapok hatékonyságukat 2 hétig őrzik meg, így ennél hosszabb ideig nem célszerű használni egy csapdát. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni. A védekezéshez használhatunk piretroid (tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin, alfametrin) hatóanyagú készítményeket, klórpirifosz(-metil), és tiametoxam hatóanyagú szereket. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

 

Amerikai szőlőkabóca imágója és a levedlett lárvabőr a levél fonáki részén

 

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly egyedeit fogják a csapdák. A kártevő ellen jelenleg nem indokolt a védekezés.

 

Atkák

    Az atkák (szilva-takácsatka, szőlő-gubacsatka) károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atkák jelentős fellépése esetén az abamektin és a spirodiklofen hatóanyagú készítményekkel védekezhetünk.

     

Több –elsősorban erdő közeli– ültetvényben látható a vad okozta kártétel, bár már csökken ennek jelentősége. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

    A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

    Figyeljünk a rendezett, kellően szellős lombozat kialakítására, ezáltal hatékonyabban és gazdaságosabban tudunk védekezni. Több ültetvényben megfigyelhető a káliumhiány tünetek kezdeti megjelenése. A növény számára jelenleg lombtrágya formájában biztosíthatunk káliumot.

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2017.06.26-07.02.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

22,51

2,9

Hercegkút Gombos

21,66

56,3

Hercegkút Hosszúhegy

-

-

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Kincsem

23,04

27,3

Tolcsva Nyakvágó

22,59

30

Erdőbénye Lőcse

-

-

Vámosújfalu Rány

22,87

34,1

Olaszliszka Haraszt

23,77

36,4

Szegi Poklos

23,06

-

Tarcal Vinnai

22,59

26,4

Tokaj Hétszőlő

23,06

21,1

Bodrogkeresztúr Lapis

22,77

19,2

Bodrogkeresztúr Dereszla

22,64

31,5

Mád Betsek

-

28,8

Mád Juharos

22,06

41,1

Mád Úrágya

23,43

37,8

Tállya Nyergesek

22,84

37,5

Abaújszántó Kassaváros

23,06

33,9

 

Várható időjárás 2017.07.04-10.

 

    A következő napokban melegszik az idő, a napi maximum 29-30°C körül várható, a hétvégén 1-2 fokot visszaesik a hőmérséklet. Csapadékra péntek estétől szombat délutánig számíthatunk (kb. 10 mm).

 

             Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.