Növényvédelmi előrejelzés 2017.07.11-17.

Nyomtatás
Megjelent: 2017. július 10. hétfő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2017. július 11 –  17. közötti időszakra

 

    

    A szőlő a fürtzáródás állapotában van. A csonkázást a legtöbb ültetvényben fejezték.

 

Furmint T85-ös fürtök 2017. 07. 10-én

 

Lisztharmat

    A rendszeresen kezelt és megfelelő zöldmunkával művelet területeken nem látható, illetve alacsony a bogyófertőzöttség mértéke. Ahol nem végeztek el a szükséges munkákat, ott erős bogyófertőzés is megfigyelhető. Azokban az ültetvényekben, ahol gondot okoz a lisztharmat nagyobb lémennyiséggel végzett, lemosásszerű kezelésének elvégzése, ott ajánlott kontakt (kén, meptildinokap, kén) és felszívódó szerek (tebukonazol, triadimenol, ciflufenamid, piriofenon) együttes alkalmazása. Ahol a lisztharmat kisebb mértékben van jelen, ott is folytassuk a védekezést. A fertőzött bogyók felrepedhetnek és megjelenhetnek a „sérves bogyók”. A párás, meleg idő kedvez a lisztharmatnak. A fertőzési nyomás továbbra is magas. 25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat, ezért figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a vegyszer-rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel.

 

Erős lisztharmat fertőzés

 

Peronoszpóra

    Az elmúlt időszakban lehullott csapadék a borvidék több pontján indíthatott el új fertőzést. A csapadékos, meleg, párás időjárás kedvez a kórokozónak. Azonban a fejlődő bogyók egyre kevésbé fogékonyak. A leveleken megjelenő olajfoltok a legtöbb ültetvényben megfigyelhetőek. A védekezést réz készítményekkel folytassuk. Szer kiválasztás során figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre. A mankoceb és metiram hatóanyagú készítményeknél ez 56 nap, folpet hatóanyagú szerek esetében 28 nap (egyes készítményeknél 42 nap). Ezt különösen a korábbi érésű fajtáknál vegyük figyelembe.

 

Peronszopóra tünete levélen

 

Szürkerothadás

    A csapadékos időjárás kedvező a kórokozó számára. A mérőműszerek magas fertőzési nyomást mutatnak. Azonban a bogyók a jelenlegi fejlettségi állapotukban kevésbé érzékenyek a kórokozóra. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés, sérves bogyók) teret nyithat ugyan a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: folpet, fenhexamid, iprodion, boszkalid. A szőlő fürtzáródás időszakában van, most van lehetőségünk utoljára, hogy hatóanyagot jutassunk a fürtök belsejébe.  

 

Fakó rothadás

    A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Feketerothadás

    A feketerothadás levéltünetei egyes ültetvényekben megtalálhatóak. A kórokozó csapadékos, meleg időjárás esetén okozhat jelentősebb gondot, elsősorban azokon a területeken, ahol a korábbi években is gondot okozott. A fürtök teljes virágzástól 6-7 hétig érzékenyek. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (mankoceb, metiram) (a réz hatóanyag nem) valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol, difenokonazol) is használhatóak.

 

Fás betegségek

    A fás betegségek tünetei több ültetvényben megjelentek. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. Aki a tavasz folyamán nem foglalkozott ezzel a problémával, annak a fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket majd, a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

 

Fás betegség levéltünete

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az amerikai szőlőkabóca imágói megjelentek az ültetvényekben. Sárga lapok kihelyezésével nyomon követhetjük a kártevő rajzását és láthatjuk, hogy indokolt-e a védekezés az imágók ellen. Az egyedek számát 10 naponta kell feljegyezni. A lapok hatékonyságukat 2 hétig őrzik meg, így ennél hosszabb ideig nem célszerű használni egy csapdát. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni. A védekezéshez használhatunk piretroid (tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin, alfametrin) hatóanyagú készítményeket, klórpirifosz(-metil), és tiametoxam hatóanyagú szereket. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

 

Amerikai szőlőkabóca imágója és a levedlett lárvabőr a levél fonáki részén

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly egyedeit fogják a csapdák, de a kártevő ellen jelenleg nem indokolt a védekezés.

 

Atkák

    Az atkák (szilva-takácsatka, szőlő-gubacsatka) károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atkák jelentős fellépése esetén atkaölő készítményekkel védekezhetünk: Szilva-takácsatka ellen abamektin és spirodiklofen hatóanyagú készítményekkel.

 

    Több –elsősorban erdő közeli– ültetvényben látható a vad okozta kártétel, bár már csökken ennek jelentősége. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

 

K-hiány

    Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet  a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

    A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását, és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

    A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

    Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezi.

 

 Káliumhiány tünete

 

Gyomszabályozás

    A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2017.07.03-09.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

20,14

15,3

Hercegkút Gombos

19,21

31,1

Hercegkút Hosszúhegy

-

-

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Kincsem

20,29

18,8

Tolcsva Nyakvágó

20,03

10,8

Erdőbénye Lőcse

-

-

Vámosújfalu Rány

20,01

6,3

Olaszliszka Haraszt

20,83

35

Szegi Poklos

20,43

-

Tarcal Vinnai

20,37

29,1

Tokaj Hétszőlő

20,8

61,9

Bodrogkeresztúr Lapis

20,27

14,1

Bodrogkeresztúr Dereszla

20,01

13,5

Mád Betsek

-

14

Mád Juharos

19,8

9,2

Mád Úrágya

21,16

9,3

Tállya Nyergesek

20,39

6,2

Abaújszántó Kassaváros

20,31

7,7

 

Várható időjárás 2017.07.11-17.

    Szerdáig a napi maximum hőmérséklet 30-32°C körül alakul, csütörtöktől néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, és 25-26°C-os hőmérséklet várható. Néhány mm csapadékra péntek és vasárnap kivételével minden nap számíthatunk. Kedden erős, 50-55 km/h-s széllökések is lehetnek. 

    

   

           Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.