Növényvédelmi előrejelzés 2017.07.25-31

Nyomtatás
Megjelent: 2017. július 24. hétfő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2017. július 25 –  31. közötti időszakra

 

    

    

    Vasárnap a borvidék több pontján hullott csapadék, azonban a borvidék különböző részei között nagy eltérések voltak. Sárospatak, Tolcsva, Abaújszántó környékén közel 12-19 mm esett, míg Tarcal és Tokaj környékén szinte semmi csapadék nem volt.

    A kövérszőlő, zéta, kabar és sárga muskotályos fajták bogyói puhulnak. A vesszők beérése megkezdődött.

 

Kabar fürt a tarcali Bakonyi-dűlőben 2017.07.24-én

 

Lisztharmat

    A lisztharmat fertőzési nyomása továbbra is magas. Az időjárás kedvez a kórokozónak. A védekezést továbbra is folytassuk kontakt hatóanyaggal (kén, meptildinokap). Ahol a kórokozó jelen van, célszerű nagy lé mennyiséggel elvégezni a kezelést. A tapadószerek használata fokozza a hatást. Fontos a lombozat védelme, hogy biztosítsuk a megfelelő asszimilációs felületet, a termés optimális fejlődése érdekében. A kezelések hatékonyságát növeli a megfelelően elvégzett zöldmunka, kerüljük a túlzott levélritkítást a fürtzónában a napégés megelőzése érdekében, és ne feledjük, hogy a letépett idős levelekben lévő kálium még visszaáramlana a fejlődő fürtbe, ettől megfosztjuk a növényt, illetve a cukorgyűjtéshez is szükség van levelekre!

    25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat, ezért figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a vegyszer-rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! A kén, narancsolaj és kálium-bikarbonát hatóanyagú készítményekkel kombinációjával ökológiai és konvencionális művelésű ültetvényekben is védekezhetünk. 

 

Erős lisztharmat fertőzés

 

Peronoszpóra

    Július közepe meleg, csapadékmentes időjárást hozott, ami nem kedvezett a peronoszpórának. Vasárnap a borvidék több pontján jelentősebb mennyiségű csapadék esett, ami újabb fertőzést indíthatott el (Abaújszántó, Tolcsva, Sárospatak, Vámosújfalu). A bogyók azonban már kinőttek fogékony állapotukból. A védekezést a lombozat védelme érdekében réz készítményekkel folytassuk. Szer kiválasztás során figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre. A mankoceb és metiram hatóanyagú készítményeknél ez 56 nap, folpet hatóanyagú szerek esetében 28 nap. Az réz készítményeké 21 nap. Ezt különösen a korábbi érésű fajtáknál vegyük figyelembe.

 

Peronszopóra tünete levélen

 

Szürkerothadás

    A bogyók fejlődésükkel egyre érzékenyebbek a kórokozóra. A kórokozó csapadékos időjárás estén okozhat gondot. A mostani csapadékosabb időjárás kedvez a gombának, azonban komolyabb kártétel kialakulásához tartósan csapadékos időjárásra van szükség. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés, sérves bogyók, molykártétel) teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil, fludioxonil.

 

Fakó rothadás

    A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Feketerothadás

    A feketerothadás levéltünetei egyes ültetvényekben megtalálhatóak. A bogyók a viaszréteg fejlődésével egyre kevésbé fogékonyak a fertőzésre. Védekezésre a peronoszpóra elleni szerek (a réz készítmények nem), illetve a tebukonazol, miklobutanil hatóanyag alkalmazható.

 

Fás betegségek

    A fás betegségek tünetei több ültetvényben megjelentek. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. Aki a tavasz folyamán nem foglalkozott ezzel a problémával, annak a fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket majd, a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

 

Fás betegség levéltünete

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az amerikai szőlőkabóca imágóinak rajzása erősödött. Az ültetvények között azonban jelentősebb eltérések vannak az egyedszámban. Sárga lapok kihelyezésével nyomon követhetjük a kártevő rajzását és láthatjuk, hogy indokolt-e a védekezés az imágók ellen. Az egyedek számát 10 naponta kell feljegyezni. A lapok hatékonyságukat 2 hétig őrzik meg, így ennél hosszabb ideig nem célszerű használni egy csapdát. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni. A védekezéshez használhatunk piretroid (tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin, alfametrin) hatóanyagú készítményeket, k lórpirifosz(-metil), és tiametoxam hatóanyagú szereket. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

 

Amerikai szőlőkabóca imágója

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly egyedeit nem, vagy kis számban fogják a csapdák. A megfigyelt ültetvényekben a második nemzedék egyedszáma alacsony. A rajzási adatok és a fürtvizsgálatok alapján döntsünk a védekezés szükségességéről.

 

Atkák

    Az atkák (szilva-takácsatka, szőlő-gubacsatka, szőlő-levélatka) károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atkák jelentős fellépése esetén atkaölő készítményekkel védekezhetünk: Szilva-takácsatka ellen abamektin és spirodiklofen hatóanyagú készítményekkel.

 

    Erdő közeli ültetvényben előfordulhat a vad okozta kártétel, bár már csökken ennek jelentősége. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

 

K-hiány

    Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

    A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását, és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

    A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

    Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezi.

 

Káliumhiány tünete

 

Gyomszabályozás

    A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2017.07.17-23.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

24,47

12,4

Hercegkút Gombos

23,33

2,5

Hercegkút Hosszúhegy

-

-

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Kincsem

23,94

19,1

Tolcsva Nyakvágó

23,96

1,8

Erdőbénye Lőcse

-

-

Vámosújfalu Rány

23,86

10,5

Olaszliszka Haraszt

25,09

4

Szegi Poklos

23,93

-

Tarcal Vinnai

24,3

1,1

Tokaj Hétszőlő

24,96

0

Bodrogkeresztúr Lapis

23,91

0,6

Bodrogkeresztúr Dereszla

23,54

0,6

Mád Betsek

-

1,4

Mád Juharos

23,99

3,4

Mád Úrágya

25,83

5,5

Tállya Nyergesek

24,87

1,8

Abaújszántó Kassaváros

24,67

13,5

 

Várható időjárás 2017.07.25-31.

    Keddtől jelentős lehűlés várható, amely szombatig tart. Ekkor a napi maximum hőmérséklet 25°C körül alakul. Vasárnap már újra 30°C közelébe emelkedik a hőmérséklet. Csapadékra hétfő délutántól szerda délutánig kell számítani. Több mint 20 mm csapadék várható ebben az időszakban az előrejelzés alapján.

   

           Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.