Növényvédelmi előrejelzés 2017.07.18-24.

Nyomtatás
Megjelent: 2017. július 17. hétfő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2017. július 18–  24. közötti időszakra

 

    A fürtök szépen fejlődnek. A fürtzáródás a legtöbb ültetvényben befejeződött. A csonkázást szinte mindenhol befejezték. A fürtökön sok helyen a bogyók napégését lehet megfigyelni.

 

Lisztharmat

    A fertőzöttség mértéke változó, ahol nem megfelelő növényvédelmi technológiát alkalmaztak, illetve hiányosságok merültek fel a zöldmunkában, ott súlyosabb károkat okozott a lisztharmat. A bogyók fogékonysága fejlődésükkel, a viaszréteg vastagodásával egyre csökken. Azokban az ültetvényekben, melyekben sikeresen védekeztek, ott a védekezést elegendő kénnel végezni mostantól. Ahol a lisztharmat jelen van, ott a kezeléseket még kiegészíthetjük felszívódó hatóanyaggal (tebukonazol). Erős fertőzés esetén nagy lémennyiséggel, lemosásszerű kezelés elvégzése célszerű, kontakt és felszívódó készítmények együttes alkalmazásával. 25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat, ezért figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a vegyszer-rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel.

 

Erős lisztharmat fertőzés

 

Peronoszpóra

     Az idei évben a peronoszpóra nem okozott jelentős problémát a szőlőben. Levéltünetével ugyan találkozhatunk az ültetvényekben. Az elmúlt héten a borvidék több pontján hullott jelentősebb mennyiségű csapadék, ami újabb fertőzést indított el. A bogyók kinőttek vagy rövidesen kinőnek fogékony állapotukból. A védekezést most már elsősorban a lombozat védelme érdekében réz készítményekkel folytassuk. Szer kiválasztás során figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre. A mankoceb és metiram hatóanyagú készítményeknél ez 56 nap, folpet hatóanyagú szerek esetében 28 nap. Ezt különösen a korábbi érésű fajtáknál vegyük figyelembe.

 

Peronszopóra tünete levélen

 

Szürkerothadás

    A bogyók a jelenlegi fejlettségi állapotukban kevésbé érzékenyek a kórokozóra, azonban fejlődésükkel ez változik. A kórokozó csapadékos időjárás estén okozhat gondot. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés, sérves bogyók, molykártétel) teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: folpet, fenhexamid, iprodion, boszkalid.

 

Fakó rothadás

    A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Feketerothadás

    A feketerothadás levéltünetei egyes ültetvényekben megtalálhatóak. Bogyótünettel továbbra sem találkoztunk. A bogyók a viaszréteg fejlődésével egyre kevésbé fogékonyak a fertőzésre. Védekezésre a peronoszpóra elleni szerek (a réz készítmények nem), illetve a tebukonazol, miklobutanil hatóanyag alkalmazható.

 

Fás betegségek

    A fás betegségek tünetei több ültetvényben megjelentek. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. Aki a tavasz folyamán nem foglalkozott ezzel a problémával, annak a fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket majd, a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

 

Fás betegség levéltünete

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az amerikai szőlőkabóca imágói jelen vannak az ültetvényekben. Egyedszámuk a megfigyelt ültetvényekben alacsony. Sárga lapok kihelyezésével nyomon követhetjük a kártevő rajzását és láthatjuk, hogy indokolt-e a védekezés az imágók ellen. Az egyedek számát 10 naponta kell feljegyezni. A lapok hatékonyságukat 2 hétig őrzik meg, így ennél hosszabb ideig nem célszerű használni egy csapdát. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni. A védekezéshez használhatunk piretroid (tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin, alfametrin) hatóanyagú készítményeket, klórpirifosz(-metil), és tiametoxam hatóanyagú szereket. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

 

Amerikai szőlőkabóca imágója

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly egyedeit nem, vagy kis számban fogják a csapdák. A megfigyelt ültetvényekben a második nemzedék egyedszáma alacsony. A rajzási adatok és a fürtvizsgálatok alapján döntsünk a védekezés szükségességéről.

 

Atkák

     Az atkák (szilva-takácsatka, szőlő-gubacsatka, szőlő-levélatka) károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atkák jelentős fellépése esetén atkaölő készítményekkel védekezhetünk: Szilva-takácsatka ellen abamektin és spirodiklofen hatóanyagú készítményekkel.

 

   Erdő közeli ültetvényben előfordulhat a vad okozta kártétel, bár már csökken ennek jelentősége. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

 

K-hiány

    Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

    A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását, és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

    A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

    Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezi.

 

Káliumhiány tünete

 

Gyomszabályozás

    A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2017.07.10-16.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

20,89

15

Hercegkút Gombos

20,11

42,7

Hercegkút Hosszúhegy

-

-

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Kincsem

20,76

28,6

Tolcsva Nyakvágó

20,6

35,7

Erdőbénye Lőcse

-

-

Vámosújfalu Rány

20,64

28,6

Olaszliszka Haraszt

21,37

28,7

Szegi Poklos

21,14

-

Tarcal Vinnai

20,97

18,4

Tokaj Hétszőlő

21,46

34,2

Bodrogkeresztúr Lapis

20,94

17,1

Bodrogkeresztúr Dereszla

20,7

32,7

Mád Betsek

-

26,1

Mád Juharos

20,35

21,2

Mád Úrágya

21,57

46,5

Tállya Nyergesek

20,97

26,4

Abaújszántó Kassaváros

20,6

38,8

 

Várható időjárás 2017.07.18-24.

    A hét további részében melegszik az idő. 30-35°C-os napi maximum hőmérséklet várható. Jelentős csapadékra nem kell számítani, a hétvégén kisebb zápor, zivatar lehet. 

    

   

           Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.