Növényvédelmi előrejelzés 2017.08.09-14

Nyomtatás
Megjelent: 2017. augusztus 07. hétfő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2017. augusztus 09 –  14. közötti időszakra

 

 

    A vesszők beérése folyamatos. A bogyók szépen fejlődnek. Bogyórepedés elvétve tapasztalható.  

Furmint T85-ös fürtök

 

Lisztharmat

    A lisztharmat elleni védekezést kén hatóanyagú készítményekkel folytassuk, elsődlegesen a lombozat védelme érdekében. A tapadószerek használata fokozza a hatást. Fontos a lombozat védelme, hogy biztosítsuk a megfelelő asszimilációs felületet, a termés optimális fejlődése érdekében. A kezelések hatékonyságát növeli a megfelelően elvégzett zöldmunka, kerüljük a túlzott levélritkítást a fürtzónában a napégés megelőzése érdekében, és ne feledjük, hogy a letépett idős levelekben lévő kálium még visszaáramlana a fejlődő fürtbe, ettől megfosztjuk a növényt, illetve a cukorgyűjtéshez is szükség van levelekre!

    25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat, ezért figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a vegyszer-rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! A kén, narancsolaj és kálium-bikarbonát hatóanyagú készítményekkel ökológiai és konvencionális művelésű ültetvényekben is védekezhetünk.

 

Peronoszpóra

    A peronoszpóra levéltünetei eltérő mértékben, de megfigyelhetőek az ültetvényekben. A tünetek elsősorban a lombozat felső részén, a hónaljhajtások levelein láthatóak. A lombozat védelme érdekében réz tartalmú készítménnyel védekezzünk a kórokozó ellen. A szüret közeledtével vegyük figyelembe a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét. Ez a réz készítmények esetében 21 nap.

 

Peronszopóra tünete levélen

 

Szürkerothadás

    A bogyók fejlődésükkel egyre érzékenyebbek a kórokozóra. A vasárnapi-hétfői jelentősebb mennyiségű eső kedvezett a kórokozónak. Fontos a kellően szellős lombozat kialakítása a fürtzóna minél gyorsabb felszáradása érdekében. Megelőző jelleggel a speciális botritisz elleni készítmények kijuttatása célszerű. A bogyókat ért sérülés (mechanikai sérülés, jégverés, sérves bogyók, molykártétel) is teret nyithat a fertőzésnek. A botritisz elleni készítmények esetében is vegyük figyelembe azok élelmezés-egészségügyi várakozási idejét és a szüretre való tekintettel döntsünk a felhasználandó készítményről.

 

Fakó rothadás

    A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Fás betegségek

    A fás betegségek tünetei szinten minden ültetvényben láthatóak, eltérő mértékben. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

 

Fás betegség levéltünete

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az amerikai szőlőkabóca egyedszáma a fogási adatok alapján, több helyen jelentősen növekedett. Sárga lapok kihelyezésével nyomon követhetjük a kártevő rajzását és láthatjuk, hogy indokolt-e a védekezés az imágók ellen. Az egyedek számát 10 naponta kell feljegyezni. A lapok hatékonyságukat 2 hétig őrzik meg, így ennél hosszabb ideig nem célszerű használni egy csapdát. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

 

Amerikai szőlőkabóca imágói

 

            Az utóbbi hetekben a lepkekabócák is feltűntek!

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly egyedeit nem, vagy kis számban fogják a csapdák. A megfigyelt ültetvényekben a második nemzedék egyedszáma alacsony. A rajzási adatok és a fürtvizsgálatok alapján döntsünk a védekezés szükségességéről.

 

Atkák

    Az atkák (szilva-takácsatka, szőlő-gubacsatka, szőlő-levélatka) károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atkák jelentős fellépése esetén atkaölő készítményekkel védekezhetünk.

 

Vad

    Erdő közeli ültetvényben előfordulhat a vad okozta kártétel, a bogyók érésének előrehaladtával nőhet a kártétel mértéke. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

 

K-hiány

    Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

    A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását, és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezi.

 

Káliumhiány tünete

 

Gyomszabályozás

    A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2017.08.01.-07.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

27,05

18,8

Hercegkút Gombos

25,54

9,5

Hercegkút Hosszúhegy

-

-

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Kincsem

26,61

29,2

Tolcsva Nyakvágó

25,89

7,1

Erdőbénye Lőcse

-

-

Vámosújfalu Rány

26,36

20,1

Olaszliszka Haraszt

27,74

7,2

Szegi Poklos

26,24

-

Tarcal Vinnai

26,66

3,6

Tokaj Hétszőlő

27,33

10,8

Bodrogkeresztúr Lapis

26,26

4,2

Bodrogkeresztúr Dereszla

25,9

8,9

Mád Betsek

-

5,5

Mád Juharos

26,4

-

Mád Úrágya

28,54

17,2

Tállya Nyergesek

27,39

6,4

Abaújszántó Kassaváros

27,21

9,5

Mád Danczka

27,11

15

 

Várható időjárás 2017.08.09-15.

    A vasárnap este megérkezettr lehűlést követően melegszik az idő. Szerdától péntekig újra 35°C körül alakul majd a napi maximum hőmérséklet. Szombattól azonban újabb lehűlésre kell számítanunk, kellemes meleg időre van kilátás 26°C körüli maximum hőmérséklettel. Az előrejelzés alapján csapadék szombaton és vasárnap várható (kb. 7mm).  

    

   

           Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.