Növényvédelmi előrejelzés 2017.08.15-21

Nyomtatás
Megjelent: 2017. augusztus 14. hétfő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2017. augusztus 15 –  21. közötti időszakra

 

 

    A kánikulai hőhullámot jól bírták a növények. A hétvégén néhány mm csapadék hullott a borvidéken. A második csonkázást végzik az ültetvényekben.  Elkezdődtek a próbaszüretek is a korai fajták esetében.

Furmint T-85-ös fürt

 

Lisztharmat

     A lisztharmat elleni védekezést kén hatóanyagú készítményekkel folytassuk, elsődlegesen a lombozat védelme érdekében. A tapadószerek használata fokozza a hatást. Fontos a lombozat védelme, hogy biztosítsuk a megfelelő asszimilációs felületet, a termés optimális fejlődése érdekében. A kezelések hatékonyságát növeli a megfelelően elvégzett zöldmunka, kerüljük a túlzott levélritkítást a fürtzónában a napégés megelőzése érdekében, és ne feledjük, hogy a letépett idős levelekben lévő kálium még visszaáramlana a fejlődő fürtbe, ettől megfosztjuk a növényt, illetve a cukorgyűjtéshez is szükség van levelekre!

    25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat, ezért figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a vegyszer-rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! A kén, narancsolaj és kálium-bikarbonát hatóanyagú készítményekkel ökológiai és konvencionális művelésű ültetvényekben is védekezhetünk.

 

Peronoszpóra

    A peronoszpóra levéltünetei eltérő mértékben, de megfigyelhetőek az ültetvényekben. A legtöbb helyen erősödött a fertőzés mértéke. A tünetek elsősorban a lombozat felső részén, a hónaljhajtások levelein láthatóak. E levelek jó része azonban a csonkázás során eltávolításra kerül. A lombozat védelme érdekében réz tartalmú készítménnyel védekezzünk a kórokozó ellen. A szüret közeledtével vegyük figyelembe a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét. Ez a réz készítmények esetében 21 nap.

Peronszopóra tünete levélen

 

Szürkerothadás

    A bogyók fejlődésükkel egyre érzékenyebbek a kórokozóra. Fontos a kellően szellős lombozat kialakítása a fürtzóna minél gyorsabb felszáradása érdekében. Megelőző jelleggel a speciális botritisz elleni készítmények kijuttatása célszerű (fenhexamid, iprodin, pirimetanil, fludioxonil, ciprodinil). A bogyókat ért sérülés (mechanikai sérülés, jégverés, sérves bogyók, molykártétel) is teret nyithat a fertőzésnek. A botritisz elleni készítmények esetében is vegyük figyelembe azok élelmezés-egészségügyi várakozási idejét és a szüretre való tekintettel döntsünk a felhasználandó készítményről.

 

Fakó rothadás

    A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Fás betegségek

    A fás betegségek tünetei szinten minden ültetvényben láthatóak, eltérő mértékben. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

Fás betegség tünete

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az amerikai szőlőkabóca egyedszáma a fogási adatok alapján csökkent az előző heti adatokhoz viszonyítva. A csökkenés mértéke ültetvényenként eltérő, és különbségek vannak az egyedszámban is. Ezért fontos az ültetvények monitorozása. Sárga lapok kihelyezésével nyomon követhetjük a kártevő rajzását és láthatjuk, hogy indokolt-e a védekezés az imágók ellen. Az egyedek számát 10 naponta kell feljegyezni. A lapok hatékonyságukat 2 hétig őrzik meg, így ennél hosszabb ideig nem célszerű használni egy csapdát. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére. E készítményeknél is vegyük figyelembe az élelmezés-egészségügyi várakozási időt (ÉVI). Rövid ÉVI-vel rendelkezik a piretroid hatóanyagok közé tartozó deltrametrin (3 nap), a lambda cihalotrin és alfametrin (7 nap). 

Amerikai szőlőkabóca imágói

  

Amerikai lepkekabóca

    Az utóbbi hetekben megjelent több ültetvényben az amerikai lepkekabóca is. Imágói ellen kontakt (pl.: deltametrin) és felszívódó (tiametoxam) hatóanyagokkal is tudunk védekezni.

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly harmadik nemzedékének egyedeit kis számban fogják a csapdák.

 

Atkák

    Az atkák (szilva-takácsatka, szőlő-gubacsatka, szőlő-levélatka) károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atkák jelentős fellépése esetén atkaölő készítményekkel védekezhetünk.

 

Darázs

    Az érő termést károsíthatják még a darazsak, ellenük csapdázással (sör és cukor/narancslé keveréke) és a megtalált fészkek óvatos eltávolításával tudunk védekezni.

 

Seregély

    A szüret idejéhez közeledve egyre inkább számítani kell a seregélyek okozta kártételre. A madarak riasztására számos módszer alkalmazható (pl.: színes szalagok, hang/karbidágyú). Az ellenük való leghatékonyabb védekezés a termés madárhálóval történő védelme.

 

Vad

    Erdő-közeli ültetvényben előfordulhat a vad okozta kártétel, a bogyók érésének előrehaladtával nőhet a kártétel mértéke. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

 

 

K-hiány

    Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

    A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását, és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

    A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

    Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezi.

 

Káliumhiány tünete

 

Gyomszabályozás

    A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2017.08.08.-13.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

24,58

7,6

Hercegkút Gombos

23,3

4,9

Hercegkút Hosszúhegy

-

-

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Kincsem

24,22

7,3

Tolcsva Nyakvágó

23,65

1,9

Erdőbénye Lőcse

-

-

Vámosújfalu Rány

24,07

7,7

Olaszliszka Haraszt

25,03

1,6

Szegi Poklos

24,3

-

Tarcal Vinnai

24,28

22,1

Tokaj Hétszőlő

24,83

2,7

Bodrogkeresztúr Lapis

24,12

8,1

Bodrogkeresztúr Dereszla

23,77

2

Mád Betsek

-

2,3

Mád Juharos

23,85

64,4

Mád Úrágya

25,5

63

Tállya Nyergesek

24,47

2,3

Abaújszántó Kassaváros

24,35

7,6

Mád Danczka

24,52

4,5

 

Várható időjárás 2017.08.15-21.

    A hétvégi lehűlés után melegszik az idő. A héti további részében meleg (30°C) nyári időben lesz részünk. Csapadék az előrejelzés alapján vasárnap várható (2mm).

    

   

           Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.