Növényvédelmi előrejelzés 2017.08.22-28

Nyomtatás
Megjelent: 2017. augusztus 21. hétfő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2017. augusztus 22 –  28. közötti időszakra

 

 

    A második csonkázást számos helyen már elvégezték. A vesszők beérése folyamatos. Korai fajták esetében folynak a próbaszüretek. A legtöbb ültetvényben elvégezték az utolsó növényvédelmi kezeléseket. 

 

Érő Zéta fürtök

 

Lisztharmat

    A lisztharmat elleni védekezést kén hatóanyagú készítményekkel folytassuk, elsődlegesen a lombozat védelme érdekében. A tapadószerek használata fokozza a hatékonyságot. Fontos a lombozat védelme, hogy biztosítsuk a megfelelő asszimilációs felületet, a termés optimális fejlődése érdekében. A kezelések hatékonyságát növeli a megfelelően elvégzett zöldmunka, kerüljük a túlzott levélritkítást a fürtzónában a napégés megelőzése érdekében, és ne feledjük, hogy a letépett idős levelekben lévő kálium még visszaáramlana a fejlődő fürtbe, ettől megfosztjuk a növényt, illetve a cukorgyűjtéshez is szükség van levelekre! 25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat, ezért figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére.

 

Peronoszpóra

    A tünetek elsősorban a lombozat felső részén, a hónaljhajtások levelein láthatóak. E levelek jó része azonban a csonkázás során eltávolításra kerül(t). A lombozat védelme érdekében réz tartalmú készítménnyel védekezzünk a kórokozó ellen. A szüret közeledtével vegyük figyelembe a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét. Ez a réz készítmények esetében 21 nap.

 

Szürkerothadás

    Néhány ültetvényben találkoztunk kis számban a szürkerothadás tünetével. Az elmúlt egy hétben jelentéktelen mennyiségű csapadék hullott, és az előrejelzés alapján az előttünk álló héten sem kell számítani nagyobb mennyiségű csapadékra. Ez nem kedvez a fertőzés erősödésének. Fontos a kellően szellős lombozat kialakítása a fürtzóna minél gyorsabb felszáradása érdekében. Megelőző jelleggel a speciális botritisz elleni készítmények kijuttatása célszerű (fenhexamid, iprodin, pirimetanil, fludioxonil, ciprodinil). A bogyókat ért sérülés (mechanikai sérülés, jégverés, sérves bogyók, molykártétel) is teret nyithat a fertőzésnek. A botritisz elleni készítmények esetében is vegyük figyelembe azok élelmezés-egészségügyi várakozási idejét és a szüretre való tekintettel döntsünk a felhasználandó készítményről. 

 

 Szürkerothadás tünete

 

Fakó rothadás

    A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Fás betegségek

    A fás betegségek tünetei szinten minden ültetvényben láthatóak, eltérő mértékben. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

 

Fás betegség tünete

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az amerikai szőlőkabóca egyedszáma a fogási adatok alapján csökkent az előző heti adatokhoz viszonyítva. A csökkenés mértéke ültetvényenként eltérő, és különbségek vannak az egyedszámban is. Ezért fontos az ültetvények monitorozása. Sárga lapok kihelyezésével nyomon követhetjük a kártevő rajzását és láthatjuk, hogy indokolt-e a védekezés az imágók ellen. Az egyedek számát 10 naponta kell feljegyezni. A lapok hatékonyságukat 2 hétig őrzik meg, így ennél hosszabb ideig nem célszerű használni egy csapdát. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére. E készítményeknél is vegyük figyelembe az élelmezés-egészségügyi várakozási időt (ÉVI). Rövid ÉVI-vel rendelkezik a piretroid hatóanyagok közé tartozó deltrametrin (3 nap), a lambda cihalotrin és alfametrin (7 nap). Kártevők ellen most már csak indokolt esetben védekezzünk. 

 

Amerikai szőlőkabóca imágói

 

 

Amerikai lepkekabóca

    Az utóbbi hetekben megjelent több ültetvényben az amerikai lepkekabóca is. Imágói ellen kontakt (pl.: deltametrin) és felszívódó (tiametoxam) hatóanyagokkal is tudunk védekezni.

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly harmadik nemzedékének egyedeit kis számban fogják a csapdák. 

 

Tarka szőlőmoly imágói

 

Atkák

    Az atkák (szilva-takácsatka, szőlő-gubacsatka, szőlő-levélatka) károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atkák jelentős fellépése esetén atkaölő készítményekkel védekezhetünk.

 

Darázs

    Az érő termést károsíthatják még a darazsak, ellenük csapdázással (sör és cukor/narancslé keveréke) és a megtalált fészkek óvatos eltávolításával tudunk védekezni.

 

Seregély

    A muskotály érésével egyidejűleg itt-ott megjelentek a seregélyek. A madarak riasztására számos módszer alkalmazható (pl.: színes szalagok, hang/karbidágyú). Az ellenük való leghatékonyabb védekezés a termés madárhálóval történő védelme.

 

Vad

    Erdő-közeli ültetvényben előfordulhat a vad okozta kártétel, a bogyók érésének előrehaladtával nőhet a kártétel mértéke. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

 

 

K-hiány

    Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

    A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását, és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

    A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

    Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezi.

 

Káliumhiány tünete

 

Gyomszabályozás

    A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2017.08.14-20.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

23,76

0,1

Hercegkút Gombos

22,46

0,3

Hercegkút Hosszúhegy

-

-

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Kincsem

23,26

0,9

Tolcsva Nyakvágó

22,91

1,3

Erdőbénye Lőcse

-

-

Vámosújfalu Rány

23,04

1,6

Olaszliszka Haraszt

24,11

1,6

Szegi Poklos

23,33

-

Tarcal Vinnai

23,3

0,6

Tokaj Hétszőlő

23,56

1,3

Bodrogkeresztúr Lapis

23,09

0,7

Bodrogkeresztúr Dereszla

22,63

1,6

Mád Betsek

-

0,5

Mád Juharos

23,06

0,5

Mád Úrágya

24,5

2,1

Tállya Nyergesek

23,5

2,4

Abaújszántó Kassaváros

23,44

4,6

Mád Danczka

23,45

1,8

 

Várható időjárás 2017.08.22-28.

    Az előrejelzés alapján a következő egy hétben nem kell számítanunk jelentős csapadékra, kedd este várható minimális eső (kb. 1 mm). A hét közepétől melegszik az idő. A hét utolsó napjaiban újra 30-33°C-os hőmérsékletet mérhetünk. 

    

   

           Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.