Növényvédelmi előrejelzés 2017.08.29-09.04.

Nyomtatás
Megjelent: 2017. augusztus 28. hétfő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2017. augusztus 29 – szeptember 04. közötti időszakra

 

 

    A szüret közeledtével elkészült idei utolsó növényvédelmi előrejelzésünk. A következő év tavaszán jelentkezünk újra előrejelzésünkkel.

    2017-ben a szőlő növényvédelmének gerincét a lisztharmat elleni védekezés adta. Megfelelő növényvédelemi technológia és zöldmunka mellett nem okozott gondot a lisztharmat az ültetvényekben. Ahol azonban hiányos volt a technológia ott jelentős terméskiesés várható. A szürkerothadás eddig nem okozott jelentős kárt a borvidéken.

    Tavasszal ismét találkoztunk az ültetvényekben a rügykárosítókkal. 1-2 ültetvénytől eltekintve nem okoztak jelentős kártételt. Rügyfakadás után az atkák és a szőlőtripsz jelentett komolyabb növényvédelmi kihívást. Május második felében megjelentek az amerikai szőlőkabóca lárvái, július közepén pedig az első imágók. Egyedszám tekintetében jelentős eltérések voltak az ültetvényekben. Néhány ültetvényben pedig találkoztunk az amerikai lepkekabóca egyedeivel.

    Szüret után, de még a lomb lehullása előtt ajánlott elvégezni egy olajos, kén és réz hatóanyagokat is tartalmazó lemosó kezelést. A károsítók áttelelő képleteinek gyérítése céljából.     

    A korai fajták szedése megkezdődött a borvidéken. A növényvédelmi kezeléseket a legtöbb ültetvényben befejezték. 

 

Furmint T85-ös fürt

 

Lisztharmat

    A lombozat tisztántartása (a megfelelő asszimilációs felületet és az áttelelő képletek gyérítése) érdekében kén készítménnyel kezelhetjük az ültetvényt, azonban a szüreti/borászati szempontokat vegyük figyelemben, és ez alapján döntsünk a kezelést megvalósításáról.

 

Peronoszpóra

    A lombozat védelme érdekében réz tartalmú készítménnyel védekezzünk a kórokozó ellen. A szüret közeledtével vegyük figyelembe a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét. Ez a réz készítmények esetében 21 nap.

 

Szürkerothadás

    Néhány ültetvényben találkoztunk kis számban a szürkerothadás tünetével. Ha a következő hetek időjárása nem lesz túlzottan csapadékos, akkor nem kell számítanunk jelentős károsításra. Fontos a kellően szellős lombozat kialakítása a fürtzóna minél gyorsabb felszáradása érdekében. A bogyókat ért sérülés (mechanikai sérülés, jégverés, sérves bogyók, molykártétel) is teret nyithat a fertőzésnek. A botritisz elleni készítmények esetében is vegyük figyelembe azok élelmezés-egészségügyi várakozási idejét (ÉVI) és a szüretre való tekintettel döntsünk a felhasználandó készítményről. Rövidek ÉVI-vel rendelkeznek a fenhexamid (14 nap) és az iprodion (7 nap) hatóanyagú készítmények. 

 

Szürkerothadás tünete

 

Fakó rothadás

    A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Fás betegségek

    A fás betegségek tünetei szinten minden ültetvényben láthatóak, eltérő mértékben. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

 

Fás betegség tünete

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az amerikai szőlőkabóca egyedszáma a fogási adatok alapján csökkent az előző heti adatokhoz viszonyítva. A csökkenés mértéke ültetvényenként eltérő, és különbségek vannak az egyedszámban is. Ezért fontos az ültetvények monitorozása. Sárga lapok kihelyezésével nyomon követhetjük a kártevő rajzását és láthatjuk, hogy indokolt-e a védekezés az imágók ellen. Az egyedek számát 10 naponta kell feljegyezni. A lapok hatékonyságukat 2 hétig őrzik meg, így ennél hosszabb ideig nem célszerű használni egy csapdát. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére. E készítményeknél is vegyük figyelembe az élelmezés-egészségügyi várakozási időt (ÉVI). 

 

Amerikai szőlőkabóca imágói

 

Amerikai lepkekabóca

    Az utóbbi hetekben megjelent több ültetvényben az amerikai lepkekabóca is. Imágói ellen kontakt és felszívódó hatóanyagokkal is tudunk védekezni.

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly harmadik nemzedékének egyedeit nem vagy csak kis számban fogják a csapdák. A védekezés csak abban az esetben indokolt, ha nagymértékben károsítanak kártevő lárvái. A lárvák károsítása utat nyithat a szürkerothadásnak.  

 

Tarka szőlőmoly imágói

 

Atkák

    Az atkák (szilva-takácsatka, szőlő-gubacsatka, szőlő-levélatka) károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atkák jelentős fellépése esetén atkaölő készítményekkel védekezhetünk.

 

Darázs

    Az érő termést károsíthatják még a darazsak, ellenük csapdázással (sör és cukor/narancslé keveréke) és a megtalált fészkek óvatos eltávolításával tudunk védekezni.

 

Seregély

    Egyre több helyen lehet látni a madarak megjelenését és kártételét. A madarak riasztására számos módszer alkalmazható (pl.: színes szalagok, hang/karbidágyú). Az ellenük való leghatékonyabb védekezés a termés madárhálóval történő védelme.

 

Vad

    Erdő-közeli ültetvényben előfordulhat a vad okozta kártétel, a bogyók érésének előrehaladtával nőhet a kártétel mértéke. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

 

K-hiány

    Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

    A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását, és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

    A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

    Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezi.

 

Gyomszabályozás

    A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2017.08.21-27.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

20,09

5,8

Hercegkút Gombos

19,17

2,6

Hercegkút Hosszúhegy

-

-

Bodrogolaszi Pajzos

-

-

Tolcsva Kincsem

19,89

10,6

Tolcsva Nyakvágó

19,33

2,7

Erdőbénye Lőcse

-

-

Vámosújfalu Rány

19,46

12,6

Olaszliszka Haraszt

19,61

5,9

Szegi Poklos

20,1

-

Tarcal Vinnai

20,36

0,4

Tokaj Hétszőlő

21,01

1,3

Bodrogkeresztúr Lapis

20,03

0,5

Bodrogkeresztúr Dereszla

19,61

1,2

Mád Betsek

-

1,7

Mád Juharos

20,03

0,1

Mád Úrágya

21,19

5,6

Tállya Nyergesek

20,54

1,3

Abaújszántó Kassaváros

20,4

9,9

 

Várható időjárás 2017.08.29-09.04.

    A hét folyamán meleg, nyári idő várható. A hétvégére megint 30°C-ig melegszik az idő. Csapadékra a hétvégén kell számítanunk (kb. 10mm). 

    

   

           Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.