Növényvédelmi előrejelzés 2014.08.14-08.21.

Nyomtatás
Megjelent: 2014. augusztus 14. csütörtök

Tokaji Borvidéki növényvédelmi előrejelzés az augusztus 14. és augusztus 21. közötti időszakra

 

Fenológiai fázis: zsendülés, érés (BBCH 881-883)

A szőlő a meleg idő hatására intenzíven fejlődik. A hajtások növekedési erélye csökkenőben van. A fürtök, bogyók kifejlettek, viaszosak. A vesszők beérése is folyamatos. A korai fajták mindenütt érnek már, lassan megkezdődnek a próbaszüretek. A Furmint és Hárslevelű is zsendül.

 

 

A muskotály már csipegethető                                                                     Zsendülő Furmint kis szépséghibával

 

 

Lisztharmat

Még mindig fennáll az igen erős fertőzési nyomás. A bogyók viaszrétege kifejlődött, így a fürtök érésével a fertőzés veszélye csökken, azonban még a zsendülés kezdetén is számítani lehet bogyófertőzésre (lásd fenti kép!). Különösen, ha gombának olyan kedvezőek a körülmények, mint most! A bogyónövekedés végén, zsendüléskor megfertőződött szemek valószínűleg nem fognak már kirepedni, de mindenképpen számolni kell a fertőzött termés ízrontó hatásával a készülő borban.

Az asszimiláció fenntartása miatt a lombozat védelméről is tovább kell gondoskodni. A hónaljhajtások friss levelei sokkal több szénhidrátot termelnek, mint az idős levelek, ezért egészségüket óvni kell, hogy a termés és a tőke jól fejlődjön. Ne feledjük, hogy a most fejlődésnek induló másodtermések még igen fogékonyak a lisztharmatra, így ezeken komoly mennyiségű fertőzőanyag-tömeg alakulhat ki szüretig.

 

Zsendülés előtt történt fertőződés

 

Aki idáig sikeresen vette a lisztharmat állította akadályokat az utolsó egy-két permetezést elegendő a kénre, mint kontakt hatóanyagra alapozni.

 

Peronoszpóra

A peronoszpóra fertőzésveszély a borvidéken változó. Az elmúlt héten Szegi-Olaszliszka-Erdőbénye-Tolcsva, illetve Hercegkút környékén indult 3-4 fertőzési hullám is. A tőketörzsekből előtörő hajtásokon és a felső hónaljhajtások végein megtalálni a korábbi fertőzések olajfoltjait, amelyek a magas páratartalom és a reggeli harmat miatt ki is virágoztak. Ezek nagy része szerencsére a csonkázással és törzstisztítással eltávolításra kerül. Az idősebb levelek már nem olyan érzékenyek a peronoszpóra fertőzésre, fürtök kinőttek fogékony állapotukból, ezért a gazdasági kár esélye a minimumra csökken. A lombozat védelmére azonban továbbra is ügyelni kell, nehogy elveszítsük az asszimilációs felületet. A betegség lappangási ideje, a jelenlegihez hasonló hőmérséklet mellett –esőzést követően– maximum 4 nap. Ezt alátámasztják a műszerek által mért adatok is. A védekezést folytassuk kontakt (most már leginkább réz) hatóanyagokra alapozva.

Aki figyelemmel tudja követni szőlője fejlődését napról-napra, az megteheti, hogy csak az első tünetek megjelenésekor védekezik. Kánikulában, csapadék nélkül ugyanis a fertőzés gyakran leáll, így egy permetezés jó eséllyel megspórolható.

A korai fajtáknál a növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét is figyelni kell, nehogy a készülő borban problémát okozzon a szermaradék (pl: mankoceb, metiram 56 nap, folpet 30 nap!). A tenyészidőszak vége felé részesítsük előnyben a rézkészítményeket!

Az alábbi táblázatból látható, hogy a bogyótünet megjelenése sokkal több időt vesz igénybe, mint a levélen, mert a bogyóban a gomba micéliuma lassabban fejlődik. A bekövetkezett fertőzés csak az inkubációs idő első harmadában blokkolható felszívódó szerekkel. Ezért kiemelten fontos a megelőzés! A leveleken kialakult penészgyepekről a konídiumok a növekvő bogyókra kerülve –ha nem védekezünk időben- azokat megfertőzik. (A bogyó epidermiszéről ugyan már nem alakul ki fertőzés, de a zöld kocsányból még bejuthat a bogyóba is a gombafonal!) A fogékonyabb fajtákon akár 30%-os terméskiesést is okozhat egy fertőzési hullám. A fürtfertőzés felismerhető a fonnyadó, szürkülő száradó bogyókról, fürtrészekről.

A peronoszpóra tünetének megjelenése a fertőzéstől számítva, 80-90% relatív páratartalom mellett (Istvánffy-Pálinkás)

Napi középhőmérséklet oC

Lappangási idő (nap)

 

levélen

fürtön

10-13

15-18

15-18

14

12-15

12-15

15

11-13

11-13

16

9-11

9-11

17

6-7

11-13

18-19

5-6

13-15

20-25

14-18

14-18

 

 

 

Botritisz

Az előrejelző rendszer szerint a hét elejétől a fertőződés valószínűsége igen magasra szökött! A zsendülés előrehaladtával bogyók is egyre fogékonyabbak a fertőzésre, párásabb fekvésekben már megtalálható rajtuk a penészgyep. A jégverés, mechanikai sérülés vagy a lisztharmat okozta kirepedés nyomán könnyen kialakulhat infekció. A most kialakult fertőzésekből később robbanásszerű fejlődésnek indulhat a szürkerothadás. Ha megtaláljuk a tüneteket, az alábbi hatóanyagok valamelyikével permetezzünk:boszkalid, ciprodinil, iprodion, fenhexamid stb. Főleg a korai fajták épségére ügyeljünk, a közeledő szüret miatt.

 

 

 

Fekete rothadás

Új fertőzéstől már nem nagyon kell tartani. Ahol megjelent a kórokozó tünete, ott az elkövetkezendő években külön figyeljünk e betegségre. A járványveszélyt nem az adott évi, hanem a korábbi években felhalmozódó fertőzőanyag-tömeg jelenti.

 

 

Feketerothadás levélen                                  és bogyón

 

 

Fakó rothadás

            Jégverés után feltétlen számítani kell a megjelenésére! Szélsőségessé váló időjárásunk miatt megszaporodott a heves nyári zivatarok, jégesők előfordulása. Így a fakórothadás is egyre gyakoribb kórokozó.

Az ellene való védekezés legfontosabb tényezője a gyorsaság! Lehetőleg a jég után 12-18 órával ejtsük meg a növényvédelmet. 18-20 óra után már csak 50%-os hatékonysággal számolhatunk, 24 óra után pedig nincs értelme permetezni. Alkalmazható hatóanyagok: folpet, kaptán, pirimetanil, dikarboximidek, klórtalonil. A rezek nem alkalmasak a betegség leküzdésére!

 

Kártevők

A tarka és nyerges szőlőmoly második nemzedékének rajzása véget ért.  Ahol a védekezés korábban megtörtént, illetve eddig nem találtunk kárképet, nagy valószínűséggel egyelőre nem is fogunk. Viszont ha találunk friss károsítást, vagy hernyókat, fejlődésgátló készítményekkel védekezzünk (indoxakarb, metoxifenozid, fenoxikarb+lufenuron) Ne feledjük, a molyrágás is utat nyit a korai botritiszes fertőzésnek!

Az ültetvényeken atkafertőzés megtalálható. Gubacs- és levélatka kárképeket megfigyelhetjük a fiatal leveleken. Egyre több felé takácsatka-kártétellel is találkozni. Az atkák szaporodása folyamatos. A gyomflóra eltávolítása felszaporodásukat elősegíti a szőlőn. Figyeljük ültetvényeinket, ahol a fiatal leveleken több helyen is kárképet látunk, ott védekezzünk ellenük.

 

 

Nemezes gubacsatka és szőlőlevél-atka nyári kártétele

 

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is egyre jelentősebb károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat, fitoplazmákat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék időelőtti leromlásának folyamatához.

Egyre több helyen találják meg az amerikai szőlőkabóca lárváit. Mivel az aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztője, a gyors leromlással járó betegséget terjesztő kártevő ellen védekezni kell. Ellenük célzottan és eredményesen védekezni az alábbi készítményekkel lehet, most már AKG besorolású területeken is:

Actara SC, Reldan 22 EC, Decis Mega, Karate Zeon 5 CS, Pyrinex 25 CS, Daskor, Nurelle-D 50/500 EC, Bulldock 25 EC.

 

 

 

Amerikai szőlőkabóca (forrás: Wikipédia)

 

A kártevő nem csak a szőlőről terjesztheti a fitoplazmát, mert az erdei iszalag és a mézgás éger is fertőzött lehet. Tehát ha még fitoplazma-mentes a szőlőnk, akkor is védekezni kell. A fertőzőképesség elérése a rovarnál kb. 30 nap, így bármikor bekövetkezhet a fertőzés. Ha szőlőnk a fitoplazma tüneteit mutatja és ezt a laborvizsgálatok is bebizonyítják, akkor ZÁRLATI intézkedést rendelhetnek el, amely az ültetvény kivágását jelentheti! Tehát gondoljuk meg, mivel kockáztatunk többet!

 

Általános javallat

12-14 napos permetezési fordulókkal védekezzünk. A készítmények közül peronoszpóra és lisztharmat ellen kontakt szereket használjunk. Mind a gombaölő, mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A rovarölő szerek használatakor kellő körültekintéssel járjunk el! Méhveszélyesség szempontjából vannak feltételek, amikor egyes készítmények nem (virágzó gyomok), vagy csak korlátozásokkal (méhkímélő technológia) alkalmazhatók. A korai fajták növényvédelmét a héten fejezzük be, a közelgő szüret miatt.

 Gondosan végzett zöldmunkával; szellős, vékony lombfal kialakításával nagyban növelhetjük a növényvédő szeres kezelések hatékonyságát. A környezet terhelését csökkentjük, amellett ez gazdaságosabb is. A fürtzónából a növekvő hónaljhajtásokat kitörve távolítsuk el, vagy 2-3 levélre kurtítsuk vissza, hogy a növényvédő szer minél könnyebben a fürthöz eljusson, ugyanis a jó fedettség elérése az alapja a fürtök megvédésének, különösen a lisztharmattól. A fürtzóna kilevelezését óvatosan végezzük! A napégés elkerülése végett mindig az árnyékosabb oldalt szedjük meg a fürtöket takaró leveleket. Ahol korán végezték el az első csonkázást, ismét időszerű a hajtások visszavágása.

A zsendülés előrehaladtával nő az esélye a vadkárnak is. A környezetünkben lévő, egyenlőre még csak kisebb seregélycsapatokat folyamatos zavarással, riasztással rábírhatjuk, hogy elkerüljék ültetvényeinket. Szintén fenik csőrüket szőlőinkre a rigók, verebek, varjak is.

Erdő melletti területeken az őzek szarvasok, vaddisznók is jelentős károkat okozhatnak. Ha ilyet tapasztalunk, haladéktanul jelentsük a területileg illetékes vadásztársaságnak, aki közreműködő lesz, mivel a gazdák és vadgazdálkodók közös érdeke, hogy minél kisebb legyen a vadkár.

A különféle vadriasztó szerek (Vadóc, Forester, emberi haj) alkalmazása mindenképp ajánlott, erdővel körülvett szőlőknél jó módszer a terület lekerítése is. Elsősorban madárkár ellen ajánlott a Raschel-háló kihúzása a sorokra.

 

 

Hálóval védett szőlősorok

 

A csapadékosabb idei nyár miatt most viszonylag kevesebb a darázs, de főleg az illatos, korai fajták érő bogyóit hamar megtalálják. Rágásuk nyomán (de a jégvert vagy lisztharmattól kirepedt bogyókon is) a fürtökben megtelepedő muslicák az ecetes rothadást nagyban elősegítik! A muslicák az erjedést okozó élesztőgombákkal táplálkoznak, nem ők okozzák magát az ecetesedést, de mozgásukkal az ecetesedést okozó baktériumokat is szállítják. Csapdázással, vagy a fészkek felkutatásával és óvatos megsemmisítésével gyéríthetőek a darazsak. A muslicákat szintén be lehet ezekbe a csapdákba csalogatni, de létszámukat ne lehet érezhetően csökkenteni.

 

 

Az ecetes rothadás könnyen felismerhető a tejeskávé-színű bogyókról. Belsejük általában üres, átható ecetszagú, benne muslicahernyók és bábok.

 

Figyeljük a leveleket, ha valamelyik tápelem hiányát mutatják, lombtrágyával pótolhatjuk. A szőlő a bogyónövekedés és zsendülés időszakában fokozottan tápanyagigényes, ezért gondoskodjunk ezek pótlásáról, ha szükséges. Ez fontos az idei termés megfelelő minősége és a következő évi termés szempontjából is: ha a növény tápanyaggal jól ellátott, a rügyekben több terméskezdemény alakul ki, a mi már a jövő évi termést alapozza meg.

A vegyszer kimérésénél ne a vízmennyiséghez, hanem a védendő terület nagyságához igazodjunk. A mostani időszakban hektáronként 350-400 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő növényvédelem "híg" permetlé-oldatot ad. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet.

Arra azonban figyeljünk, hogy a túl tömény oldat egyes készítményeknél perzselést okozhat. Elsősorban a kéntartalmú szerek és a lisztharmat ellen használt felszívódó készítmények érdemelnek fokozott figyelmet. 27 oC felett ne permetezzünk!

 

 

A fajták érzékenysége eltérő. A Kövérszőlő (képen) könnyen perzselődik, a Furmint kevésbé

 

A növekvő hajtásokat időben dugdossuk be, kössük meg. Ha magnéziumhiány tünetét észleljük, gondoskodjunk a pótlásáról lombtrágya formájában, hogy a fürtkocsány-bénulást elkerüljük. A permetezések tervezésekor figyeljük a meteorológia előrejelzéseket. A radarképekből 2-3 órára előre tájékozódhatunk, hogy várható e csapadék. Ebben az esetben értelemszerűen ne fogjunk hozzá a munkákhoz. Eső után, ha van megfelelő légmozgás, a lombozat egy-másfél óra alatt felszárad, a munka elvégezhető. Ha mégis munka közben kap el bennünket az eső, az utolsó egy óra alatt (kb. ennyi idő kell, hogy a permetszer rászáradjon a növényre) kezelt területet újra kell permetezni, mert a csapadék a kijuttatott növényvédő szert nagy valószínűséggel lemoshatja. Intenzív, nagy mennyiségű (>20 mm) csapadék esetén –főleg ha kontakt szereket használtunk- a permetezést akkor is ismételjük meg, ha volt ideje a szernek a lombozatra rászáradni!

 

Védekezési javaslatok:

  1. Cosavet DF 4 kg/ha, Kocide 2000 2 kg/ha,
  2. Microthiol Special 4 kg/ha, Cuproxat FW 4 l/ha
  3. Thiovit 4kg/ha, Pomuran 2 kg/ha

 

A fürtök fejlődésének elősegítésére emelt K-tartalmú lombtrágya kijuttatása időszerű (pl: Biofit Szőlő 5 l/ha), a növényvédelmi fordulóval egy menetben.

 

 

K hiány tünete levélen

 

Talajtakarás

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A nyár végének közeledtével a gyomok fejlődése is visszaesőben van, bár a csapadék nekik sem árt.. Ahol mód és lehetőség van rá, részesítsük előnyben a mechanikai gyomirtást. Az erózió káros hatása ellen is jó megoldás a természetes gyomflóra kaszálása, legalább minden második sorközben. Párás időben mindenképpen tartsunk alacsony gyeptakarót a sorok között. Nedvességmegőrző, tömörödés- és gyomosodás gátló hatása van a talajtakarásnak (pl: szalmatakarás) is, ahol lehet, alkalmazzuk.

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát tartalmú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlő sorait. Az említett hatóanyag minden, már kikelt, gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen magasabb dózisban javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen. Kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzstisztítás.

 

 

Előrejelzés 08.14.-08.21.

A hidegfront elvonultával lassan megszűnik a csapadék, a szél is mérséklődik. Hétfőtől napos, melegedő idő várható, 26-28 oC-os maximum hőmérséklettel. Csapadék nem valószínű.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2014.08.07.-08.14.

átlaghőmérséklet

heti csapadék

Sárospatak Királyhegy

23,81

4,2

Sárospatak Fürdős

18,87

11,6

Hercegkút Makra

23,04

0

Hercegkút Gombos

22,11

9,9

Hercegkút Hosszúhegy

22,22

10

Tolcsva Nyakvágó

22,37

30,8

Erdőbénye Lőcse

22,49

75,1

Vámosújfalu Rány

22,86

14,1

Olaszliszka Haraszt

23,35

48,1

Szegi Poklos

22,61

14,1

Mád Kisshegy

22,56

2

Tarcal Deák

23,06

3,6

Tokaj Hétszőlő

23,74

19,8

Bodrogkeresztúr Lapis

22,93

7,1

Bodrogkeresztúr Dereszla

22,75

11,4

 

Az átlaghőmérséklet alakulása az elmúlt hetekben

 

 

 

 

Tokaj, 2014-08-14

 

                                                                                                          Hudák Péter

                                                                                              Növényvédelmi szakmérnök

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.