Növényvédelmi előrejelzés 2014.09.04-09.11.

Nyomtatás
Megjelent: 2014. szeptember 04. csütörtök

Tokaji Borvidéki növényvédelmi előrejelzés a szeptember 4. és szeptember 11. közötti időszakra

 

Fenológiai fázis: érés (BBCH 883-889)

Mostanra mindegyik fajta az érés szakaszába lépett. A hajtások növekedése minimális. A fürtök, bogyók kifejlettek, viaszosak, puhák. A cukorfelhalmozódás folyamatos. Az elmúlt héten az időjárás szárazabbá és melegebbé fordulása miatt a mustfokok jelentősen (2-3 MMo) emelkedtek. A vesszők beérése zajlik, bár nem olyan előrehaladott, mint tavaly. A mustfok jelenleg Furmint fajtánál 13-15, Hárslevelűnél 13-16, Sárga muskotálynál 14-18MMo körül alakul.

 

 

Sárga muskotály szüretre várva

Lisztharmat

A fertőzésveszély kissé emelkedett az idő melegedésével. Azonban a bogyók viaszrétege kifejlődött, így a fürtök érésével számottevő fertőzéstől már nem kell tartani.

Az asszimiláció fenntartása miatt a lombozat védelméről is tovább kell gondoskodni. A hónaljhajtások friss levelei sokkal több szénhidrátot termelnek, mint az idős levelek, ezért egészségüket óvni kell, hogy a termés és a tőke jól fejlődjön. Ne feledjük, hogy a vesszők tetején növekvő másodtermések még igen fogékonyak a lisztharmatra, így ezeken komoly mennyiségű fertőzőanyag-tömeg alakulhat ki szüretig.

 

Zsendülés előtt történt „pókhálós” lisztharmat fertőződés. A drót mögött kezdődő botritisz

 

Aki idáig sikeresen vette a lisztharmat állította akadályokat az év hátralévő részében különösebb teendője nincs.

 

Peronoszpóra

A peronoszpóra fertőzésveszély a borvidéken nem jelentős. Új fertőzési hullám nem indult. A tőketörzsekből előtörő hajtásokon és a felső hónaljhajtások végein megtalálni a korábbi fertőzések olajfoltjait, amelyek a magas páratartalom és a reggeli harmat miatt ki is virágoztak. Ezek nagy része szerencsére a csonkázással és törzstisztítással eltávolításra kerül. Egy-egy ültetvényben azonban jól láthatóan már elvitte a peronoszpóra a felső leveleket. Itt még akár az érés megakadására is számítani lehet!

Az idősebb levelek már nem olyan érzékenyek a peronoszpórafertőzésre, a fürtök kinőttek fogékony állapotukból, ezért a gazdasági kár esélye a minimumra csökkent. A lombozat védelmére azonban továbbra is ügyelni kell, nehogy elveszítsük az asszimilációs felületet. A betegség lappangási ideje, a jelenlegihez hasonló hőmérséklet mellett –esőzést követően– maximum 8-10 nap. A védekezést -ha elengedhetetlenül szükséges- kontakt (leginkább réz) hatóanyagokra alapozzuk. A korai fajtáknál figyeljünk a várakozási időre is (rezek-21 nap)!

 

 

A fiatal hajtásvégeken megjelent peronoszpóra

Botritisz

Az előrejelző rendszer szerint a fertőződés valószínűsége jelentősen csökkent, köszönhetően a szárazabb napoknak. Az intenzív légmozgás is akadályozza a párás gócok kialakulását, így a kórokozó számára nem kedvezőek a feltételek. Az érés előrehaladtával a bogyók egyre fogékonyabbak a fertőzésre, sok helyen megtalálható rajtuk a penészgyep. A jégverés, mechanikai sérülés, molyrágás vagy a lisztharmat okozta kirepedés nyomán szinte minden szőlőben megtalálható már a tünet. A korábban kialakult fertőzésekből később robbanásszerű fejlődésnek indulhat a szürkerothadás. Ha megtaláljuk a kezdődő tüneteket, az alábbi hatóanyagok valamelyikével permetezzünk:boszkalid, ciprodinil, iprodion, fenhexamid stb. Főleg a korai fajták épségére ügyeljünk, a közeledő szüret miatt.

 

 

Általános javallat

 

Növényvédelmi teendőnk az év hátralévő részében már nem lesz.

A lombozatot tartsuk rendben, a fürtzónából a növekvő hónaljhajtásokat kitörve távolítsuk el, vagy 2-3 levélre kurtítsuk vissza. A fürtzóna levelezését végezzük el, hogy a harmat, csapadék minél előbb felszáradhasson! Az érő bogyókon már kicsi a napégés valószínűsége, viszont jobban színesednek, ha közvetlen fényt kapnak.

 

 

 

Szebben érnek a fürtök, ha látják a napot

 

Az érés előrehaladtával nő az esélye a vadkárnak is. A környezetünkben lévő, egyelőre még csak kisebb seregélycsapatokat folyamatos zavarással, riasztással rábírhatjuk, hogy elkerüljék ültetvényeinket. Szintén fenik csőrüket szőlőinkre a rigók, verebek, varjak, szajkó is.

Erdő melletti területeken az őz, szarvas, vaddisznó, borz is jelentős károkat okozhat. Ha ilyet tapasztalunk, haladéktanul jelentsük a területileg illetékes vadásztársaságnak, aki közreműködő lesz, mivel a gazdák és vadgazdálkodók közös érdeke, hogy minél kisebb legyen a vadkár.

A különféle vadriasztó szerek (Vadóc, Forester, emberi haj) alkalmazása mindenképp ajánlott, erdővel körülvett szőlőknél jó módszer a terület lekerítése is. Elsősorban madárkár ellen ajánlott a Raschel-háló kihúzása a sorokra.

 

 

Már a Hárslevelű is ízlik a vadnak

 

A csapadékosabb idei nyár miatt most viszonylag kevesebb a darázs, de főleg az illatos, korai fajták érő bogyóit hamar megtalálják. Rágásuk nyomán (de a jégvert vagy lisztharmattól kirepedt bogyókon is) a fürtökben megtelepedő muslicák az ecetes rothadást nagyban elősegítik! A muslicák az erjedést okozó élesztőgombákkal táplálkoznak, nem ők okozzák magát az ecetesedést, de mozgásukkal az ecetesedést okozó baktériumokat is szállítják. Csapdázással, vagy a fészkek felkutatásával és óvatos megsemmisítésével gyéríthetőek a darazsak. A muslicákat szintén be lehet ezekbe a csapdákba csalogatni, de létszámukat nem lehet érezhetően csökkenteni.

 

 

 

Az ecetes rothadás könnyen felismerhető a tejeskávé-színű bogyókról. Belsejük általában üres, átható ecetszagú, benne muslicahernyók és bábok.

 

 

 

 

 

Talajtakarás

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A nyár végének közeledtével a gyomok fejlődése is visszaesőben van. Ahol mód és lehetőség van rá, részesítsük előnyben a mechanikai gyomirtást. Az erózió káros hatása ellen is jó megoldás a természetes gyomflóra kaszálása, legalább minden második sorközben. Párás időben mindenképpen tartsunk alacsony gyeptakarót a sorok között. Nedvességmegőrző, tömörödés- és gyomosodás gátló hatása van a talajtakarásnak (pl: szalmatakarás) is, ahol lehet, alkalmazzuk.

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát tartalmú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlő sorait. Az említett hatóanyag minden, már kikelt, gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen magasabb dózisban javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen. Kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzstisztítás.

 

 

Előrejelzés 09.04.-09.11.

Csapadék nem valószínű, igazi vénasszonyok nyara várható. A szél élénk marad. A maximum hőmérséklet szombat-vasárnap 27-30 oC, a jövő héten némi fátyolfelhősödés kíséretében 24-26 oC körül alakul.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2014.08.28.-09.04

átlaghőmérséklet

heti csapadék

Sárospatak Királyhegy

20,11

0,6

Sárospatak Fürdős

16,45

0

Hercegkút Makra

19,46

0

Hercegkút Gombos

18,92

0

Hercegkút Hosszúhegy

18,98

0,1

Tolcsva Nyakvágó

19,07

0

Erdőbénye Lőcse

19,83

0,7

Vámosújfalu Rány

19,81

0

Olaszliszka Haraszt

20,26

0

Szegi Poklos

19,64

0,2

Mád Kisshegy

19,58

0,6

Tarcal Deák

19,89

0,2

Tokaj Hétszőlő

20,29

0

Bodrogkeresztúr Lapis

19,58

0,1

Bodrogkeresztúr Dereszla

19,01

0

 

Az átlaghőmérséklet alakulása az elmúlt hetekben

 

 

 

 

Tokaj, 2014-09-04

 

                                                                                                          Hudák Péter

                                                                                              Növényvédelmi szakmérnök

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.