Növényvédelmi előrejelzés 2015.04.23-28.

Nyomtatás
Megjelent: 2015. április 22. szerda

Tokaji Borvidéki növényvédelmi előrejelzés az április 23-28 közötti időszakra

 

A furmint (T85 és T92 klónok) fenológiai állapot tekintetében fakadó és öt leveles fejlettség állapot között figyelhető meg. Három és öt leveles állapot azonos arányban látható a növényeken. A korai fajták esetében az öt leveles állapotot már többnyire elérte a fejlettség.

Ahol esetleg a metszés még nem fejeződött be, ott minél hamarabb be kell fejezni ezt a munkafolyamatot. A nedvkeringés megindulása utána elvégzett metszés a fás betegségek megtelepedésének kedvezhet.

   Furmint T92-es klón 2015. 04. 22-én

 

Az enyhébb tél nem gyérítette az atka populációkat. A téli rügyvizsgálatok során az volt tapasztalható, hogy a ragadozó atkák nagy létszámban teleltek át. Három-öt leveles állapotban van a legjobb lehetőség megelőzni a jelentősebb atkák által okozott károsítást. Azokon a területeken, ahol az előző évben jelentősebb atkafertőzés volt tapasztalható ott ezen az éven is lehet számítani a károsításra. Ezeken a területeken mindképp indokolt a védekezés. Alkalmazható atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Ökológiai termesztésben pedig a ragadozó atkák betelepítése.

Lisztharmat elleni védekezésre kén hatóanyagú készítmények javasoltak. Peronoszpóra ellen réztartalmú készítmények (rézoxiklorid, rézhidroxid, rézszulfát, rézoxid) kijuttatására alapozzunk.  

Nyerges szőlőmolyt és tarka szőlőmoly ellen a védekezés még nem indokolt.  

Ékköves faaraszoló, valamint fűbagoly lepkék hernyói okozhattak idén is rügy károkat, de a tapasztalatok szerint az jóval kisebb mértékű, mint tavaly volt. Amennyiben a kártétel, illetve hernyók megtalálhatóak indokolt a védekezés. A hatóanyagok közül piretroidokat használhatunk.

 

A vad az erdő közeli ültetvényekben vízhiány, valamint táplálékforrás gyanánt a fakadó rügyeket, fiatal leveleket és hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket.

 

A soraljak gyomtalanítását lehetőleg mechanikusan végezzük. Amennyiben mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, amelyet minden második sorban célszerű elvégezni.

 

Száraz időjárási körülmények között 12-14 napos permetezési fordulókat tartsunk. A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.04.15-21.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

12,21

0,3

Sárospatak Fürdős

9,74

0

Hercegkút Makra

11,76

0

Hercegkút Gombos

12,04

0

Tolcsva Nyakvágó

12,34

0

Erdőbénye Lőcse

11,86

0,4

Vámosújfalu Rány

12,14

0,4

Olaszliszka Haraszt

12,69

0

Szegi Poklos

13

3,5

Mád Kisshegy

12,07

0,2

Tarcal Vinnai

12,86

1,1

Tokaj Hétszőlő

13,44

0

Bodrogkeresztúr Lapis

13,09

1,7

Bodrogkeresztúr Dereszla

12,91

0,8

Tállya Pipiske

12,27

0,4

 

Várható időjárás 04.23-28.

A hétvégére pár fokos melegedés várható, a jövő hét elején azonban újabb lehűléssel lehet számolni. Záporok, zivatarok péntektől keddig előfordulhatnak. A permetezést javasolt az esőzések utáni időszakra időzíteni.

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.