Növényvédelmi előrejelzés 2015.04.29-05.05.

Nyomtatás
Megjelent: 2015. április 28. kedd

Tokaji Borvidéki növényvédelmi előrejelzés az április 29-május 5. közötti időszakra

 

Fenológiai fázis: Levélfejlődés (BBCH 113-116). A szőlő fajtától függően 3-6 leveles állapotban van.

   Furmint T92-es klón 2015. 04. 29-én

 

Kórokozók

Lisztharmat esetében a borvidék több pontján tapasztalható aszkospóra szóródás. Védekezésre kén hatóanyagú készítményeket alkalmazzunk. A felszívódó szereket (penkonazol, metrafenon, propikonazol, miklobutanil), azokon a területeken mindenképp használjuk, ahol az előző évben jelentős gondot okozott a lisztharmat. Peronoszpóra ellen réztartalmú készítményekre (rézoxiklorid, rézhidroxid, rézszulfát, rézoxid), vagy mankoceb hatóanyagra alapozzuk a védekezést.

Ökológiai gazdálkodásban peronoszpóra ellen réz tartalmú készítményeket használjunk, lisztharmat ellen pedig ként és narancsolajat.    

 

Kártevők

Atkák ellena jelenlegi fenológiai fázisban lehet a leghatékonyabban védekezni. Azokon a területeken, ahol a tavalyi évben jelentős atka kártétel volt, illetve azon területeken, ahol már most lehet látni a kártételt, ott feltétlenül indokolt a védekezés. Alkalmazható atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Ökológiai termesztésben pedig az állományban lévő ragadozó atkák tevékenységére számítunk. 

Gubacsatka kártétel – 2014.05.27.

 

Nyerges szőlőmolyt nem vagy csak kis számban fognak a csapdák. Tarka szőlőmoly egyedeit a csapdák már nagyobb számban fogják, de a rajzás még nem érte a csúcsát, így a védekezés még nem indokolt.

Ékköves faaraszoló, valamint fűbagoly lepkék hernyói által okozott károsítás esetében a szőlő fejlettségi szempontból már „kinőtt a károsító foga alól”.

A vad az erdő közeli ültetvényekben vízhiány, valamint táplálékforrás gyanánt a fakadó rügyeket, fiatal leveleket és hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. A vadriasztó készítmények hatásának csökkenése után érdemes a kezeléseket megismételni.

 

A soraljak gyomtalanítását lehetőleg mechanikusan végezzük. Amennyiben mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott az időben történő kaszálás.

 

Száraz időjárási körülmények között 10-14 napos permetezési fordulókat tartsunk. A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.04.22-28.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

16,01

8,8

Sárospatak Fürdős

12,11

5

Hercegkút Gombos

15,21

7

Tolcsva Nyakvágó

15,33

8

Erdőbénye Lőcse

14,89

-

Vámosújfalu Rány

15,44

6,1

Olaszliszka Haraszt

13,74

4,6

Szegi Poklos

16,13

5,5

Mád Kisshegy

15,57

2

Tarcal Vinnai

15,8

2,5

Tokaj Hétszőlő

16,43

-

Bodrogkeresztúr Lapis

15,86

4,2

Bodrogkeresztúr Dereszla

15,67

4,7

Tállya Pipiske

16,01

3,6

 

Várható időjárás 04.29-05.05.

Az előrejelzések alapján lehűlés várható, valamint a jövő hét elejéig záporokra, zivatarokra kell számítani. A permetezést javasolt az esőzések utáni időszakra időzíteni.

 

 

Pableczki Bence

 Növényorvos

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.