Balling Péter

Elérhetőségek

Kapcsolattartó képe

tudományos segédmunkatárs

Kapcsolat űrlap

E-mail küldése. A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.

Egyéb információk

Egyéb információk:

Abban az évben láttam meg a napvilágot, amikor Farkas Bertalan a világűrt fedezte fel hazánknak. Tarcalra születtem, igaz nem a szó szoros értelmében, mivel itt nem volt szülészet. Már kisgyerekkoromban fontos szerepet kaptak a szőlődűlőink az életemben, akkor még csak a bújócskázás és a fürtök csemegézésének remek színhelyeként. Akkoriban 3 helyen volt a családunknak szőlője, így cseperedésemmel egyre jobban betekintést nyertem a szőlőművelés mikéntjébe.

A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában letett érettségit követően a Szent István Egyetem agrármérnöki szakán tanultam tovább. Az alapképzés harmadik évében kertészeti szakirányon kapcsolódtam be a dr. Dimény Judit által vezetett tanszék munkájába. Itt a szőlőtermesztés témakörével kezdtem el foglalkozni, amelyet a diplomamunkám központi témájaként dolgoztam később fel. Az egyetemi tanulmányokkal párhuzamosan és azokhoz kapcsolódva a Tokaj-Hétszőlő Zrt.-nél is munkába lendültem több éven keresztül időszakosan mind a szőlészeti, mind borászati területen is, igaz más-más hangsúllyal és funkcióban. Diplomám témája is innen ered: „Szőlőterületek rekonstrukciója Tokaj-Hegyalján”. Ennek szakmai kidolgozásában belső konzulensként dr. Kassai Tamás, külső konzulensként pedig Kanczler András volt segítségemre.

Nyíregyházán álltam munkába a PRIMOM Alapítványnál, amely az üzletfejlesztés és a tanácsadás területén tevékenykedik, valamint kéthavi periodikával Őstermelő – Gazdálkodók Lapja néven agrárszakmai kiadványt is megjelentet. Ez utóbbi tevékenységben a főszerkesztőségig vittem. Ezt  követően az Agrova-Bio Kft.-nél kaptam lehetőséget egy szakmai lap életre keltésére Hozam&Érték címmel. Végül a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben kaptam munkát, ahol szakmailag magasabb szintre emelkedhet a tudásom és hozzájárulhatok szeretett szülőföldem jó hírének öregbítéséhez.

Ha tehetem szeretek a kishazánkban felkeresni hasonló természeti értékeket mint, ami Tarcalon található. A párom Szilvia az útitársam ebben, akivel előszeretettel  látogatjuk meg a népszerű turista helyeken kívül eső kis településeket.

A családalapításon túlmenően, szeretném a családunk szőlészeti hagyományait is megújítani és nem csak háztájilag, hanem újra nagyobb területen szőlőt művelni, valamint bort készíteni. Több, a szőlőhöz kapcsolódó terméket is szeretnék készíteni majd, amelyek egyelőre csak ötlet szintjén állnak, a gyakorlati megvalósításuk még várat magára. A családi felmenőim szellemi örökségét, az alkoholtartalom mérésére szolgáló Balling-fokot idővel szakmailag körbe kívánom járni, és az aktualitását, alkalmazhatóságát megvizsgálni, ha pedig lehet fejleszteni azt. Szőlészeti témakörben jelenleg a Szarvas-dülőn létesülő fajtagyűjtemény rekonstrukcióval foglalkozom, amelyet több szemszögből is vizsgálni kívánok majd. Terveim között szerepel a megtanultak és kapott értékek átadása a következő generációnak és az érdeklődésük felkeltése egy szakkör vagy tankör keretében együttműködve a helyi iskolával.

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.