Növényvédelmi előrejelzés 2015.06.18-24.

Nyomtatás
Megjelent: 2015. június 16. kedd

Tokaji Borvidéki növényvédelmi előrejelzés a június 18-24. közötti időszakra

 

Fenológiai fázis: BBCH 669 – 773 – A virágzás véget ért. A szőlő fajtától, dűlőtől és műveléstől függően bogyókötődés és búzaszem nagyságú stádiumban van. 

 

Furmint T92-es klón 2015. 06. 17-én

 

Lisztharmat

Az elmúlt napok időjárásának következtében a fertőzési nyomás csökkent, azonban oda kell figyelni a fiatal, fejlődő bogyók védelmére. A védekezés során továbbra is kontakt (kén) és felszívódó hatóanyagot (tebukonazol, boszkalid, difenokonazol, ciflufenamid, floupiram) tartalmazó készítmények használata fontos.

Peronoszpóra

A június első felében tapasztalható meleg időjárás nem kedvezett a kórokozónak. Az elmúlt napokban hullott csapadék jelentősen nem befolyásolja a peronoszpóra elleni védekezést. A jelenlegi helyzetben érdemes még kombinált, felszívódó (mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, ametoktradin) és kontakt (mankoceb, folpet, metiram) hatóanyagot tartalmazó készítmény alkalmazni.

Ökológiai gazdálkodásban peronoszpóra ellen, ellenálló képességet fokozó készítményt használjunk, lisztharmat ellen pedig ként és narancsolajat alkalmazzunk.    

 

Szürkepenész

A védekezés során érdemes olyan hatóanyagokat választani, amely védelmet biztosítanak a szürkepenész ellen is. Használhatóak kontakt (folpet, ciprodinil, iprodion) és felszívódó (boszkalid, floupiram) hatóanyagúk szerek is. A lisztharmat ellen alkalmazott tebukonazol hatóanyagú készítmények szürkepenész elleni mellékhatással rendelkeznek.

 

Feketerothadás

A kórokozó levéltünete megfigyelhető az ültetvényekben. A védekezés során célszerű olyan készítményeket választani, amelyek a feketerothadás ellen is védelmet nyújtanak. A lisztharmat elleni hatóanyagok közül a tebukonazol és a difenokonazol, illetve a peronoszpóra elleni készítmény -a rezek kivételével- felhasználhatóak a feketerothadás ellen.

 

Kártevők

A tarka szőlőmoly első nemzedékének rajzása befejeződött. A csapdák nem fognak új egyedeket. A védekezés nem indokolt. Az észlelési szinttől a jelentős fertőzésig találtunk molyfészkeket a bejárás során. Helyenként jelentős számú molyfészek található. Ahol jelentős a fertőzés, ott a második rajzást érdemes fokozott figyelemmel kísérni.

 

Amerikai szőlőkabóca harmadik stádiumú lárvái nagy számban jelen vannak a vizsgált ültetvényekben, valamint negyedik stádiumú lárvák is láthatóak már. A lárvákat és a levedlett lárvabőröket a levél fonáki részén kell keresni, a levelek óvatosan történő megfordításával. A védekezés most aktuális. Védekezésre piretroid hatóanyagok használhatóak. Ökológiai gazdálkodásban narancsolaj vagy spinozad hatóanyagú készítmények alkalmazása javasolt. 

Kártevők elleni védekezéskor, virágzás időszakában figyelembe kell venni a rovarölő készítményekre vonatkozó méhveszélyességi kategóriákat!

 

Amerikai szőlőkabóca lárvája a levél fonáki részén

 

A vad az erdő közeli ültetvényekben vízhiány, valamint táplálékforrás gyanánt a fiatal hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. A vadriasztó készítmények hatásának csökkenése után érdemes a kezeléseket megismételni.

 

Gyomszabályozás

A soraljak gyomtalanítását lehetőleg mechanikusan végezzük. Amennyiben mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja a szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott az időben történő kaszálás.

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

A felmelegedés következtében a hőmérséklet napközben meghaladja a 25°C-ot. E hőmérséklet felett nem végezzünk permetezést, a perzselések megelőzése érdekében. A hatékony védekezés érdekében figyeljünk oda a hatóanyagok rotációjára, a rezisztencia kialakulásának megelőzése szempontjából.

A védekezés jelenlegi fázisában célszerű 10-12 napos fordulókat tartani.

 

Az előrejelzésben szereplő hatóanyagokkal rendelkező készítmények nevét megtalálják a Kutatóintézet honlapján, a Szaktanácsadás pontban (http://tarcalkutato.hu/szaktanacsadas).

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadék adatai:

2015.06.10-16.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

24,16

7,1

Hercegkút Gombos

22,71

6,5

Tolcsva Nyakvágó

23,18

6

Erdőbénye Lőcse

24,04

10,3

Vámosújfalu Rány

24,18

8,8

Olaszliszka Haraszt

-

-

Szegi Poklos

23,56

8,2

Mád Kisshegy

22,62

0,8

Tarcal Vinnai

-

-

Tokaj Hétszőlő

24,26

5,8

Bodrogkeresztúr Lapis

22,44

8,7

Bodrogkeresztúr Dereszla

23,02

15,5

Tállya Nyergesek

23,37

23,2

 

 

Várható időjárás 06.18-24.

A jövő hét közepéig 20-25°C közötti hőmérséklet várható. Péntektől vasárnapig néhány milliméter (kb. 10 mm) csapadékra lehet számítani.   

 

Pableczki Bence MSc

     Növényorvos

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.