Növényvédelmi előrejelzés 2015.05.6-12.

Nyomtatás
Megjelent: 2015. máj. 05. kedd

Tokaji Borvidéki növényvédelmi előrejelzés a május 6-12. közötti időszakra

 

Fenológiai fázis: Levélfejlődés (BBCH 115-116). A szőlő fajtától függően 5-6 leveles állapotban van.

 

Furmint T92-es klón 2015. 05. 05-én

 

Lisztharmat

A borvidék több pontján bekövetkezett az aszkospóra szóródás. Tünetek a következő napokban megjelenhetnek. Védekezésre kén hatóanyagú készítményeket alkalmazzunk. Felszívódó szereket (propikonazol, miklobutanil, penkonazol, metrafenon), azokon a területeken mindenképp használjuk, ahol az előző évben jelentős gondot okozott a lisztharmat.

 

Peronoszpóra

Az elmúlt napokban hullott csapadék kedvezett a kórokozónak, így fontos a megelőző védekezés. Ezt réztartalmú készítményekre (rézoxiklorid, rézhidroxid, rézszulfát, rézoxid), vagy mankoceb hatóanyagra alapozzuk.

 

Ökológiai gazdálkodásban peronoszpóra ellen réz tartalmú készítményeket használjunk, lisztharmat ellen pedig ként és narancsolajat.    

 

Kártevők

Atkák ellenazokban a dűlőkben, ahol a szőlő fenológiai fejlettsége most tart, a 3-5 leveles állapotnál, és indokolt, akkor most javasolt védekezni. Alkalmazható atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Kisebb mértékű kártétel esetén elég az emelt dózisú kén alkalmazása. Ökológiai termesztésben pedig az állományban lévő ragadozó atkák tevékenységére számítunk.

 

Nyerges szőlőmolyt nem vagy csak kis számban fognak a csapdák. Tarka szőlőmoly egyedeit a csapdák már nagyobb számban fogják, de a rajzás még nem érte a csúcsát, így a védekezés még nem indokolt.

 

A vad az erdő közeli ültetvényekben vízhiány, valamint táplálékforrás gyanánt a fiatal hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. A vadriasztó készítmények hatásának csökkenése után érdemes a kezeléseket megismételni.

 

Gyomszabályozás

A soraljak gyomtalanítását lehetőleg mechanikusan végezzük. Amennyiben mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott az időben történő kaszálás.

 

Száraz időjárási körülmények között 10-14 napos permetezési fordulókat tartsunk. A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

            Az előrejelzésben szereplő hatóanyagokhoz tartozó készítményeket megtalálják a Kutatóintézet honlapján (www.tarcalkutato.hu), a Szaktanácsadás pontban.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.04.29-05.05.

átlaghőmérséklet (°C)

heti csapadék (mm)

Sárospatak Királyhegy

14

15,7

Sárospatak Fürdős

10,93

9,6

Hercegkút Gombos

13,6

12,4

Tolcsva Nyakvágó

13,91

13

Erdőbénye Lőcse

13,46

7,3

Vámosújfalu Rány

13,7

12,6

Olaszliszka Haraszt

13,03

3

Szegi Poklos

14,69

11,2

Mád Kisshegy

13,73

3,2

Tarcal Vinnai

14,43

4,5

Tokaj Hétszőlő

14,87

-

Bodrogkeresztúr Lapis

14,49

8,6

Bodrogkeresztúr Dereszla

14,3

10,4

Tállya Nyerges

13,49

9,1

 

Várható időjárás 05.06-05.12.

Az előrejelzések alapján, csütörtökön, vasárnap és a jövő hét elején hullhat néhány milliméter csapadék. Szerdán várható a legmagasabb hőmérséklet, ezt követően pár fokos csökkenés következhet be. A permetezést javasolt az esőzések utáni időszakra időzíteni.

 

 

Pableczki Bence MSc

     Növényorvos

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.