Növényvédelmi előrejelzés 2016.08.23-29.

Nyomtatás
Megjelent: 2016. augusztus 21. vasárnap

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, 2016. augusztus 23-29. közötti időszakra 

  

    Közeledik a szüret, emiatt a permetszerek várakozási idői befolyásolják a növényvédelmet. Előrejelzésünk az idén az idei utolsó.

   2016-ban a szőlő növényvédelmének gerincét a lisztharmat elleni védekezés adta. Néhány ültetvény kivételével, azonban a lisztharmat sem okozott nagy kártételt. A csapadékos júliusi és augusztusi időjárás kedvezett a szürkerothadás megjelenésének, amely speciális szürkerothadás elleni készítmények használatát tette szükségessé.

    Az idén is megjelentek a rügykárosítók, azonban az ültetvények többségében nem okoztak jelentős károsítást. Rügyfakadás után az atkák és a szőlőtripsz jelentett komolyabb növényvédelmi kihívást. Az amerikai szőlőkabóca az idei évben kisebb egyedszámban jelent meg az ültetvényekben, mint 2015-ben. 

    A furmint szőlőfajta az érés kezdetén van. A sárga muskotály esetében megkezdődött a próbaszüret. 

 

 Furmint fürtök

 

Lisztharmat

    A kórokozó fertőzési nyomása továbbra is magas, jelzik a borvidéki mérőállomások, de a bogyók fejlettsége miatt fertőzés esélye már kicsi. Az asszimilációs felület védelme érdekében esetlegesen kén hatóanyagra alapozva lehet védekezni.

 

Peronoszpóra

    A fiatal leveleken megtalálhatóak a peronoszpóra olajfoltjai, melyek ki is virágoztak. E levelek többsége azonban a második időszerű csonkázás során eltávolításra kerül. Az idősebb levelek kevésbé érzékenyek a fertőzésre, a fürtök is kinőttek fogékony stádiumukból. Védekezés során a lombozat védelmére koncentrálva, réz készítményeket használjunk, melyek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap. Ezt vegyük figyelembe a szüret időpontjának megválasztásakor, elsősorban a korai fajták esetében.

 

Peronoszpóra tünete levélen

 

Szürkerothadás

    Fejlődésük előrehaladtával a bogyók egyre fogékonyabbak a kórokozóra. A tünetek több helyen megfigyelhetőek a fürtökön. A kései fajtáknál indokolt lehet a védekezés, speciális szürkerothadás elleni készítményekkel. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil, ciprodinil, fludioxonil. A szüret tervezésekor vegyük figyelembe a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét.

 

Szürkerothadás tünete

 

Fakó rothadás

    A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre megfelelő a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmasak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan. Jégkár esetén sajnos kénytelenek vagyunk permetezni.

 

Feketerothadás

    Feketerothadás esetében újabb fertőzésre már nem kell számítani. Ahol az idei évben a kórokozó problémát okozott, ott a következő évben mindenképp figyelmet kell majd fordítani a kórokozóra. 

 

Fás betegségek

    A fás betegségek tünetei több ültetvényben egyre erőteljesebben látszanak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A Tokaji Borvidéken ESCA-val és Botrioszférával lehet leggyakrabban találkozni. A tüneteket mutató tőkét meg kell jelölni. Ezen tőkéket a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét már most azonnal vágjuk ki és égessük el.

ESCA levél-, szár- és fürt tünete

 

Tarka szőlőmoly

    A tarka szőlőmoly egyedeit kis számban fogják a csapdák. A védekezés csak abban az esetben indokolt, ha tömegesen károsítanak a lárvái. A lárvák károsítása utat nyithat a szürkerothadásnak.  

 

Tarka szőlőmoly imágói

 

Atka

    Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel ott indokolt lehet atkaölő készítmény használata.

 

Amerikai szőlőkabóca

    Az idén jelentősen kevesebb kabócával találkoztunk, mint tavaly. A kihelyezett sárga ragacslapok folyamatosan fogják az amerikai szőlőkabóca imágói. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére. 

 

Amerikai szőlőkabóca imágói

 

Vadkár

    A szőlő érésével egyre inkább számolni kell a vad megjelenésére. Védekezésre használhatunk vadriasztó készítményeket, elektromos riasztót, illetve emberi hajat. Megjelentek az első seregély csapatok! Az ellenük való leghatékonyabb védekezés a termés Raschel-hálóval történő védelme.

    Az érő termést károsíthatják még a darazsak, ellenük csapdázással és a fészkek óvatos eltávolításával tudunk védekezni.

 

Gyomszabályozás

    A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető.

    Szüret után, de még a lomb lehullása előtt ajánlott elvégezni egy kén és réz hatóanyagokat tartalmazó lemosó kezelést. A kórokozók áttelelő képleteinek gyérítése céljából.     

    A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Előrejelzésünkkel a következő év tavaszán újra jelentkezünk. 

 

   Pableczki Bence

                                                                                 Növényorvos

 

 

Tokaji borkóstolás

Tarcalon a Könyves Kálmán Pincében
Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb, és Mária-Terézia által új ágakkal kibővített pincéje maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

Boreladás

Élményszüret

Hírlevél

Itt feliratkozhat a havonta megjelenő "Szőlő-levél" című hírlevelünkre.

Szőlő-levél archívum

Az eddig megjelent számok itt érhetők el.

2018. © Minden jog fenntartva! Készítette: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.